Федерален съдия временно блокира спорен нов закон в американския щат Тексас, който ефективно забранява на жените да правят аборт на територията на щата, предадоха световните информационни агенции.

Окръжният съдия Робърт Питман уважи искане от администрацията на президента Джо Байдън да предотврати всяко прилагане на закона, докато неговата законосъобразност се оспорва.

Законът беше лансиран и одобрен от републиканските законодатели в Тексас.

Дълбоко разделеният Върховен съд на САЩ отмени ограниченията за аборт в Луизиана

Дълбоко разделеният Върховен съд на САЩ отмени ограниченията за аборт в Луизиана

Американската медия отбелязва, че това е изненадваща победа

Белият дом нарече решението на съдията "важна стъпка" за възстановяване на конституционните права на жените в Тексас.

Съдия Питман от Остин пише в становище от 113 страници, че от момента, в който законът влезе в сила на 1 септември, "жените са незаконно възпрепятствани да упражняват контрол върху живота си по начини, които са защитени от Конституцията".

"Това, че други съдилища могат да намерят начин да избегнат този извод, е тяхно решение; този съд няма да санкционира още един ден от това обидно лишаване от толкова важно право", изтъква съдията.

Това е първата правна спънка за Тексас след като закона влезе в сила, като се очаква щатските власти да обжалват решението на съдия Питман.

Администрацията на Байдън предприе съдебни действия, след като Върховният съд, в който мнозинството от съдиите са консерватори, отказа да попречи на Тексас да приеме закона. Министерството на правосъдието заведе спешно дело за блокиране на прилагането на закона, докато то предприеме съдебни действия.

САЩ се присъединиха към авторитарни правителства срещу абортите

САЩ се присъединиха към авторитарни правителства срещу абортите

Женевската консенсусна декларация призовава държавите да насърчат

Президентът от Демократическата партия Джо Байдън определи закона като "безпрецедентна атака" срещу правата на жените, но губернаторът на Тексас Грег Абът го защити, като настоя: "Най-ценната свобода е самият живот."

"Законът за сърдечния ритъм" забранява прекратяването след откриването на това, което активистите срещу абортите наричат ​​сърдечен ритъм на плода, нещо, което според медицинските власти е подвеждащо. Това ефективно забранява абортите от шестата седмица от бременността, в момент, когато повечето жени няма да са осъзнали, че са бременни.

Законът също така дава право на всяко лице - от Тексас или другаде - правото да съди лекари, които извършват аборт след шест седмици от бременността. Той обаче не позволява жените, които получават процедурата, да бъдат съдени.

Един лекар, който призна, че нарушава новото щатско законодателство за абортите, вече е съден.

Пишейки за "Вашингтон пост", д-р Алън Брейд отбеляза, че е действал, защото "имах задължението да се грижа за тази пациентка, както постъпвам за всички пациенти, и защото тя има фундаментално право да получи тази помощ".

"Напълно разбирах, че може да има правни последици, но исках да се уверя, че Тексас не се е измъкнал с опитите си да предотврати изпитването на този откровено неконституционен закон", подчертава той.