Върховният съд на САЩ постанови, че наложените в щата Луизиана строги ограничения на абортите са в нарушение на конституцията, информира NBC.

Луизиана забранява абортите след откриване на сърдечен пулс у плода

Луизиана забранява абортите след откриване на сърдечен пулс у плода

Това става около шестата седмица от бременността

Американската медия отбелязва, че това е изненадваща победа за защитници на правото на аборт във все по-консервативния съд.

Петима срещу четирима съдии гласуваха против мерките на щата Луизиана. Председателят на съда Джон Робъртс наклони везните, след като се присъедини към либералните съдии, които решиха да гласуват против прокараното в Луизиана законодателство през 2014 г.

Двама лекари от Луизиана и клиника внесоха иск за отхвърляне на закона. Те се мотивираха с това, че ще остави само един лекар в клиника да помага на близо 10 000 жени, които желаят аборт в щата всяка година. Ищците поясниха, че изискването е идентично със закон в Тексас, отхвърлен от Върховния съд през 2016 г.

Федерален съдия постанови през 2017 г., че законът в Луизиана вероятно е противоконституционен и блокира прилагането му. Но тричленен съдебен състав в апелативен съд гласува за отмяна на решението. Върховният съд замрази решението, докато разглеждаше случая, което попречи на закона да влезе в сила.