САЩ се подписаха под декларация срещу абортите. Така те се присъединиха към група от около 30 предимно нелиберални или авторитарни правителства, пише "Гардиън".

Женевската консенсусна декларация призовава държавите да насърчат правата на жените и тяхното здраве, но без достъп до аборт. Тя е част от кампания на администрацията на Доналд Тръмп, ръководена от държавния секретар Майк Помпео, за преориентиране на американската външна политика в по-социално-консервативна посока, дори и за сметка пренебрегване на традиционните западни съюзници.

Основните поддръжници на декларацията са Бразилия, Египет, Унгария, Индонезия и Уганда. Сред 27-те подписали държави са също Беларус, където полицията се опитва да спре протестно движение на жени, Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Ирак, Судан, Южен Судан и Либия.

Повечето от тези държави са сред 20-те страни с най-лошо отношение към жените, според Индекса за жените, мира и сигурността на Университета "Джорджтаун".

Другата европейска държава (освен Беларус и Унгария) е Полша, където Конституционният съд одобри почти пълна забрана на абортите.