Полицията в Полша използва сълзотворен газ срещу стотици протестиращи във Варшава срещу решение на съда, което почти напълно забранява абортите, съобщава БиБиСи.

Протестиращите се сблъскаха с полицията пред дома за вицепремиера Ярослав Качински.

Това се случи след решението на съда, че аборт на деформиран плод е противоконституционно. Това означава, че абортът е валиден само в случаи на изнасилване или кръвосмешение или за защита на живота на майката.

Противниците на този подход смятат за неприемливо принуждаването на жените да раждат деца, които нямат никакъв шанс за нормален живот.

В Полша партията "Право и справедливост", която има мнозинството гласове в парламента, се застъпва за значително ограничаване на възможностите на жените и против аборт, дори ако се установи и е напълно ясно, че плодът има патологии, включително синдром на Даун.

Полските закони за абортите са сред най-строгите в Европа и се смята, че около 100 000 жени търсят аборт в чужбина всяка година, за да заобиколят строгите ограничения.

Решението на Конституционния съд доведе до протести и в други градове в Полша в четвъртък вечерта, включително Краков, Лодз и Шчечин.

Във Варшава стотици тръгнаха от съда до дома на Качински, който оглавява управляващата партия "Право и справедливост", за да излязат гнева си срещу решението. Някои държаха свещи или носеха надписи с надпис "изтезание". Настоящите ограничения за коронавирус ограничават публичните събирания във Варшава само до 10 души.

Говорител на полицията заяви, че служители са използвали сълзотворен газ и физическа сила, когато някои протестиращи са хвърлили камъни и са се опитали да пробият кордона около къщата.

Протестът е разпръснат в ранните часове на петък, но организаторите призоваха за по-нататъшни митинги по-късно през деня.

Въпреки че Полша е една от най-консервативно католическите страни в Европа, социологическите проучвания сочат, че има явно мнозинство срещу строгостта на закона за абортите, съобщава Адам Ийстън от БиБиСи във Варшава.

Правозащитни организации призоваха правителството да не засилва ограниченията. Комисарят по правата на човека в Съвета на Европа заяви, че решението на съда бележи "тъжен ден за правата на жените".

"Премахването на основата за почти всички законни аборти в Полша представлява забрана и нарушава правата на човека", написа Дуня Миятович в Twitter.