Президентът на САЩ Джо Байдън каза в сряда, че е дал да се разбере на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че решението за две държави е единственият отговор за разрешаване на израелско-палестинския конфликт и че окупирането на Газа ще да бъде "голяма грешка", предава "Ройтерс".

Байдън каза пред репортери, че прави всичко по силите си, за да освободи заложниците, държани от въоръжената групировка Хамас в Газа, но това не означава изпращане на американска армия.

Американският президент беше казал пред репортери тази седмица, че посланието му към заложниците е "Дръжте се, ние идваме", повдигайки въпроси какво има предвид.

Помолен да изясни коментара, Байдън каза на пресконференция: "Това, което имах предвид, беше, че правя всичко по силите си, за да ви измъкна. Идвам да ви помогна, да ви измъкна. Нямам предвид да изпращам военни там ... не говорех за военните".

Байдън каза, че работи постоянно по въпроса и няма да спре, докато заложниците - включително тригодишно американско дете - не бъдат освободени.

Катар, където Хамас има политически офис, ръководи посредничеството между ислямистката въоръжена група и израелски официални лица за освобождаването на повече от 240 заложници. 

Мосад, ЦРУ и Катар обсъждат заложниците в Газа

Мосад, ЦРУ и Катар обсъждат заложниците в Газа

Обсъден план за освобождаване на 10 до 20 заложници в замяна на тридневна пауза в боевете и доставка на допълнителна помощ

Байдън каза, че Хамас извършва военни престъпления, като разполага военния си щаб под болница, повтаряйки изявление, направено от говорител на Белия дом във вторник, и той беше уверен, че американското разузнаване подкрепя този "факт".

Той каза, че Израел е влязъл в най-голямата болница в Газа, Ал Шифа, с ограничен брой войници с оръжия и не бомбардира обекта.

"Беше им казано... ние обсъдихме необходимостта да бъдат изключително внимателни", каза Байдън, добавяйки, че Израел е длъжен да използва възможно най-голяма предпазливост, когато преследва цели.

Но той каза, че "не е реалистично" да се очаква Израел да спре военните си действия, предвид заплахите от високопоставени служители на Хамас, че възнамеряват да атакуват Израел отново.

"Хамас вече каза публично, че планират отново да атакуват Израел, както правеха преди, където рязаха главите на бебета", каза Байдън, съживявайки твърдение, което направи миналия месец, когато каза, че е виждал изображения на обезглавени бебета.

Миналия месец Белият дом поясни , че американски служители не са видели доказателства за това и каза, че Байдън се позовава на новинарски съобщения за подобни действия. Не е ясно дали са се появили нови разузнавателни данни, потвърждаващи, че бебета са били обезглавени.

Израел се опитва да дари жизненоважни доставки на болници в Газа

Израел се опитва да дари жизненоважни доставки на болници в Газа

"Хамас" няма нищо против доставката, но няма механизъм за започване на този процес.

В сряда Байдън каза, че Израел сега доставя инкубатори и друго оборудване, за да помогне на хората, и неговите войници дават възможност на лекари, медицински сестри и друг персонал да "излязат от опасността".

В сряда Израел съобщи, че неговите войски са открили оръжия и бойна екипировка на Хамас в болница Ал Шифа по време на претърсване в сряда. Хамас отхвърли съобщението като "лъжи".

Байдън каза, че е казал на Нетаняху, че не вярва, че войната ще приключи, докато не бъде постигнато решение за две държави.

"Дадох да се разбере на Израел, че смятам, че е голяма грешка те да окупират Газа", каза той.

Израел отхвърли резолюцията на ООН за Газа

Израел отхвърли резолюцията на ООН за Газа

Докато Хамас продължава да държи заложници, подобни мерки са неподходящи