Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник подписа законопроект, който ще рационализира дългия процес на снабдяване на Украйна с военно оборудване, необходимо за борбата срещу Русия, съобщи CNBC.

"Подписвам законопроект, който предоставя друг важен инструмент, който пряко подкрепя правителството на Украйна и украинския народ и тяхната борба за защита на страната и демокрацията си срещу бруталната война на Путин, каза Байдън от Овалния кабинет. Цената на битката не е евтина, но отстъплението от агресията е още по-скъпо", добави Байдън.

Подписът на Байдън върху Закона за отбрана на демокрацията в Украйна от 2022 г. ще улесни САЩ да отпускат или отдават под наем военна помощ на съюзници, засегнати от инвазията на Русия в Украйна.

Байдън вече има право да отдава на лизинг оборудване, но законодателството, което той ще подпише, ще облекчи някои от изискванията за това.

Байдън праща нов военен пакет на Украйна за 100 милиона долара

Байдън праща нов военен пакет на Украйна за 100 милиона долара

Съединените щати вече изпратиха въоръжение на стойност 3,4 милиарда долара в Украйна от 24 февруари насам

Съгласно мярката Украйна може да поиска опростен трансфер на американско оръжие и друга помощ за сигурност. САЩ ще получат гаранции, че страната ще замени или възстанови активите на по-късна дата.

Законодателството от понеделник предизвиква "Закона за ленд-лизинг", чрез който САЩ подкрепяха съюзници, включително Съветския съюз, по време на Втората световна война.

В петък администрацията на Байдън обяви нов пакет оръжия за Украйна на стойност 150 милиона долара.

Последният пакет за военна помощ, деветата вноска за помощ за сигурност, довежда ангажимента за военна помощ на САЩ до 3,8 милиарда долара от края на февруари.

150 милиона долара, обещани в петък, идват от оставащите 250 милиона долара в президентския орган за изтегляне, което позволява на президента да прехвърля излишните оръжия от американските арсенали без одобрение на Конгреса.

Миналия месец Байдън поиска 33 милиарда долара от Конгреса, след като изчерпи оставащите си правомощия за теглене. Той повтори искането си в петък.

Той каза, че за да успее Украйна срещу Русия, САЩ и техните съюзници трябва да продължат да доставят оръжия и боеприпаси в страната.

Байдън с поредно изявление в подкрепа на Украйна

Байдън с поредно изявление в подкрепа на Украйна

Очаква се днес сутринта