Президентът на САЩ Джо Байдън ще направи в четвъртък сутринта поредното си изявление в подкрепа на Украйна.

Това са съобщили от Белия дом, цитирани от "Ройтерс".

"Президентът ще направи изявление в подкрепа на украинците, защитаващи своята страна и свободата си срещу бруталната война на Русия", се казва в съобщението.

Припомняме, че САЩ изпращат допълнителна военна помощ за Украйна в размер на 800 млн. долара.

САЩ и Великобритания твърдо подкрепят Украйна

САЩ и Великобритания твърдо подкрепят Украйна

Призив да се увеличат оръжейните доставки

Това обяви миналата седмица Байдън в изказване от Белия дом, като обясни, че този нов пакет включва тежки артилерийски оръжия, десетки гаубици - оръжия с по-дълъг обсег - и 144 000 боеприпаса.

Ако бъде одобрен от Конгреса, този последен пакет ще означава, че САЩ са отделили приблизително 3,4 млрд. долара за подпомагане на Украйна от началото на руската инвазия в края на февруари. Миналата седмица САЩ обявиха още един пакет за помощ в областта на сигурността на стойност около 800 млн. долара.

Президентът обяви и нова програма, наречена "Обединяващи се за Украйна", която ще осигури опростена процедура за украинските бежанци, желаещи да дойдат в САЩ. Байдън обеща да приеме до 100 000 украинци, бягащи от руската инвазия.

Зеленски се срещна с Блинкън и Остин, иска по-мощни оръжия от САЩ

Зеленски се срещна с Блинкън и Остин, иска по-мощни оръжия от САЩ

Това е визита на най-високо ниво от американска делегация в столицата на разкъсаната от война страна от началото на войната