Съединените щати обещаха да направят "всичко възможно", за да помогнат на Украйна да спечели битката срещу руската инвазия. Това стана ясно от срещата в американската база "Рамщайн" в Германия. Съюзници от 40 държави обсъдиха с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин начините за подкрепа на украинския президент Володимир Зеленски срещу руската агресия. Остин заяви, че Западът се подготвя да помогне на Украйна "в дългосрочен план" и ще предприеме стъпки за увеличаване на превъоръжаването, за да помогне на Украйна.

Трети коалиционен съвет без решение за военната помощ за Украйна

Трети коалиционен съвет без решение за военната помощ за Украйна

Утре премиерът Кирил Петков ще пътува към Киев, без да има отговор

Очаква се британският външен министър Елизабет Тръс да призове съюзниците на Украйна да увеличат и удвоят военното производство, включително на самолети и танкове, в реч, която ще бъде произнесена в сряда.

Тръс заяви, че новият подход на Обединеното кралство "ще се основава на три области: военна сила, икономическа сигурност и по-дълбоки глобални съюзи". Победата на Русия ще има "ужасни последици по целия свят", очаква се да заяви Тръс.

"Трябва да бъдем подготвени за дълъг период от време и да удвоим подкрепата си за Украйна.

Германия ще разреши доставката на 50 противовъздушни системи за Украйна", заяви германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт.

Тя посочи, че федералното правителство се е съгласило да подпише доставката на около 50 системи за противовъздушна отбрана "Гепард".

Германия изпраща зенитни системи Gepard на Украйна

Германия изпраща зенитни системи Gepard на Украйна

Машините ще получат технически подобрения преди да бъдат изпратени

Швейцария пък разкри, че е блокирала възможността Германия да изпрати на Украйна произведени в Швейцария боеприпаси, използвани в зенитните системи Гепард.

Австралия ще изпрати шест гаубици М777 и боеприпаси на Украйна като част от пакет на стойност 26,7 млн. долара в отговор на "бруталното, безмилостно и незаконно нахлуване на Русия", се казва в изявление на министър-председателя Скот Морисън и министъра на отбраната Питър Дътън.

40 държави обсъждат военната помощ за Украйна в Германия

40 държави обсъждат военната помощ за Украйна в Германия

Срещата ще се проведе във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия

Канада също ще увеличи военната си помощ за Украйна, като цели да изпрати осем бронирани автомобила "възможно най-бързо", обяви министърът на отбраната Анита Ананд.