Решението на Върховния съд на САЩ, отменящо правото на аборт, е упражняване на "сурова политическа власт". С тези думи американският президент Джо Байдън подписа тази вечер очакваната изпълнителна заповед за осигуряване на достъп на жените до аборт и контрацепция, съобщи "Ройтерс".

По думите му, това решение не е конституционно, а взето под натиска на екстремистки настроени републиканци. 

"Не можем да позволим на излязъл от контрол Върховен съд да отнеме свободите и личната ни автономия", каза той.

Изпълнителната заповед обаче се очаква да има ограничено въздействие. Президентът в този случай има ограничени правомощия, тъй като отделните щати могат да наложат свое законодателство по тези въпроси. 

Клиниките за аборти в САЩ започнаха да затварят

Клиниките за аборти в САЩ започнаха да затварят

Причината са промените в законодателството

Това се случва, след като Върховният съд отмени 50-годишното решение по делото "Роу срещу Уейд", узаконяващо аборта. Вследствие на решението 13 от щатите забраниха абортите незабавно. Последваха протести в редица американски градове.

Демократът Байдън беше подложен на натиск от страна на свои поддръжници да предприеме действия след ключовото съдебно решение.

Решението на Върховния съд възстанови правото на щатите да забраняват абортите. В резултат на това жените с нежелана бременност са изправени пред избора да пътуват до друг щат, където процедурата остава законна и достъпна, да купуват хапчета за аборт онлайн или да направят потенциално опасен незаконен аборт.

Байдън определи тогава решението като "трагична грешка".

Байдън подписва заповед за защита на достъпа до аборт

Байдън подписва заповед за защита на достъпа до аборт

След натиск от поддръжниците си