В някои щати на САЩ започнаха да се затварят клиники, след като в петък Върховният съд отмени конституционното право на американските жени на аборт.

Очаква се около половината от щатите да въведат нови ограничения или забрани, след като съдът отмени 50-годишното решение по делото "Роу срещу Уейд". От тях 13 са забранили абортите незабавно, обобщи Би Би Си.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението като "трагична грешка".

Протести се проведоха в редица американски градове.

В клиниката за аборти в Литъл Рок, Арканзас - щат, позволяващ незабавна забрана - вратите на зоната за пациенти се затвориха веднага след като становището на съда беше публикувано онлайн. Персоналът се обаждаше, за да съобщи на жените, че посещенията им са отменени.

"Без значение колко усилено се подготвяме за лошите новини, когато те най-накрая ударят, те удрят силно. Да се обадиш на тези пациенти и да им кажеш, че решението "Роу срещу Уейд" е отменено, е сърцераздирателно", казва медицинската сестра Ашли Хънт пред Би Би Си.

Милиони жени в Съединените щати загубиха правото законно да правят аборт. Това стана факт след ключово решение на Върховния съд на САЩ. Магистратите отмениха решение отпреди 50 години, което легализираше прекъсването на бременността в национален мащаб, пише Би Би Си.

Казусът възниква през 1973 г., когато се гледа дело, известно като Роу срещу Уейд. Тогава Върховният съд на САЩ решава, че конституцията дава право на всяка жена да реши дали да прекъсне бременността си. През 1992 се води подобно дело, познато като Кейси, при което Върховният съд потвърждава решението си от 1973 г.

Върховният съд на САЩ се състои от 9 съдии, от които шестима са избрани от консервативната Републиканска партия. Последните трима назначени са избрани от бившия президент Доналд Тръмп по време на единствения му мандат.