Президентът на САЩ Джо Байдън в събота от името на Съединените щати отдаде почит на жертвите на Гладомора в Украйна от 1932-1933 г. Изявлението беше публикувано от пресслужбата на Белия дом.

Той сравни действията на сталинисткия режим с политиката на руския президент Владимир Путин, като Кремъл продължава да използва храната и смъртта за собствена изгода.

"Ние отбелязваме тържествената годишнина от Гладомора, докато смелите хора на Украйна продължават да защитават своята свобода и суверенитета на Украйна срещу бруталната агресивна война на Русия", каза американският лидер.

Той припомни, че преди 90 години "нечовешката политика" на Йосиф Сталин и съветския режим предизвикаха глада, който уби милиони украинци - "смърт от глад".

Сталин и неговият режим систематично конфискуваха зърното и фермите на Украйна и прехвърляха украинското зърно в други части на СССР, за да потиснат националната идентичност на Украйна, се подчертава в изявлението.

"Днес селскостопанската инфраструктура на Украйна отново е умишлено атакувана - този път от Владимир Путин като част от стремежа му към завладяване и власт", подчерта Байдън.

Той отбеляза, че руските сили се стремят да унищожат икономиката и независимостта на Украйна, като умишлено нанасят щети на полета и унищожават украински житници и пристанища. Това не е просто атака срещу икономическата сигурност на Украйна, "това е цинична атака срещу продоволствената сигурност навсякъде", заяви президентът на САЩ. "Путин наранява най-уязвимите общности в света за печалба на Русия."

Британският парламент призна Гладомора за геноцид над украинския народ

Британският парламент призна Гладомора за геноцид над украинския народ

След като по-рано този месец това направиха парламентите на Франция и Словения

Припомняме, че британският парламент, словенският парламент и сенатът на Франция признаха през май Гладомора от 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ. 

Голодоморът през 1932-1933 година е имал деморализиращо значение за целия украински народ.

Социално-демографските и морално-психологическите последици от глада през 1932-1933 година са актуални и до днес.

За десетилетия е подкопана материалната база на украинското село, разрушена е неговата производствена и стопанска инфраструктура, физически са били унищожени предприемачески и инициативни елементи, заплашени са били цели поколения украинци, при това, не само селяни, сломена е волята на целия украински народ за съпротива на тоталитарната система, за национално възраждане.

САЩ признаха Гладомора в Украйна за геноцид

САЩ признаха Гладомора в Украйна за геноцид

В началото на 1930-те години загиват милиони хора