Сенатът на Франция прие резолюция, с която признава Гладомора от 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ.

"Френският Сенат току-що призна Гладомора от 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ. Благодарен съм на френските сенатори за този исторически вот, който възстановява справедливостта и почита паметта на милиони жертви. Такива престъпления никога не трябва да се повтарят и никога да не се забравят", написа в Twitter министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Президентът Володимир Зеленски нарече това решение на френския Сенат важна стъпка към възстановяване на историческата справедливост.

"Приветствам историческото решение на френския Сенат да признае Гладомора от 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ. Благодарен съм на всички сенатори, които инициираха и подкрепиха резолюцията. Това е още една важна стъпка към възстановяването на историческата справедливост и увековечаването на паметта на милионите украинци, умрели от глад", написа държавният глава в Twitter.

Франция призна Гладомора в Украйна за геноцид

Франция призна Гладомора в Украйна за геноцид

Киев приветства решението

Припомняме, че в края на март долната камара на френския парламент - Националното събрание - призна Гладомора оза геноцид на украинския народ.

Киев призова международната общност да обяви масовия глад за геноцид.

Европейският парламент направи това през декември миналата година и призова Русия, като правоприемник на Съветския съюз, да направи същото и да се извини. ЕП апелира и "всички държави и международни организации", които все още не са признали Гладомора за геноцид, да го направят.

Украинците смятат Гладомора за умишлен акт на геноцид, проведен от режима на Сталин с намерението да унищожи селячеството.

Гладът настъпва през 1932-33 г., когато полицията на Сталин принуждава селяните в Украйна да се присъединят към колективните стопанства, като реквизира тяхното зърно и други хранителни продукти.

Историците твърдят, че основната причина за глада е неправилното прибиране на реколтата в Украйна през 1932 г. заради лошо управление от страна на СССР.

Украйна разсекрети архивни данни за Гладомора

Украйна разсекрети архивни данни за Гладомора

Документът съдържа информация за демографската криза...