Президентът Джо Байдън подписа в събота най-мащабния от десетилетия законопроект за ограничаване на насилието с оръжие в САЩ, съобщи Asotiated press. Агенцията отбелязва, че законът е двупартиен компромис, който е изглеждал невъзможен до скорошната поредица от масови стрелби, включително и случая, в който 18-годишен младеж застреля 19 ученици и двама учители в тексаско начално училище.

"Времето е от съществено значение. Животи ще бъдат спасени", коментира Байдън. Във връзка със свои срещи със семействата на жертви на масова стрелба, той заяви: "Посланието им към нас беше - направете нещо, колко пъти сме чували това - просто направете нещо, за Бога, просто направете нещо. Днес го направихме."

Камарата на представителите на САЩ е одобрила окончателно законопроекра в петък, след приемането му в Сената в четвъртък, а подписът на Байдън идва точно преди той да тръгне от Вашингтон за две срещи на върха в Европа.

"Днес казваме - повече от достатъчно", подчерта Байдън. "Време е, когато изглежда невъзможно нещо да бъде направено във Вашингтон, ние правим нещо важно", отбеляза той.

Върховният съд на САЩ се произнесе за правото на оръжие извън дома

Върховният съд на САЩ се произнесе за правото на оръжие извън дома

След разгорещените дебати и опитите за ограничаване на правата

Новото законодателството предвижда засилване на проверките по отношение на най-младите купувачи на оръжие, ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия за по-голяма част от извършителите на домашно насилие и подпомагане на щатите да въведат закони за "червен флаг", които да улеснят властите да отнемат оръжието на хора, които са обявени за опасни.

Президентът нарече закона "историческо постижение".

Байдън подписа документа два дни след решение на Върховния съд, с което се отменя закон в щата Ню Йорк, който ограничава носенето на скрито оръжие.

Въпреки че новият закон за оръжието не включва по-строги ограничения, подкрепяни отдавна от демократите, като забрана на нападателни оръжия и проверки на фона за всички сделки с огнестрелно оръжие, това е най-ефективната мярка срещу насилието, приета от Конгреса на САЩ след 1993 г.

След подписването на законопроекта Байдън заминава за среща на върха на Г-7. По-късно той ще участва и в среща на НАТО в Испания.

След стрелбата в Тексас: Байдън зове за противопоставяне на оръжейното лоби

След стрелбата в Тексас: Байдън зове за противопоставяне на оръжейното лоби

"Защо сме готови да живеем с тази касапница?", пита президентът