Президентът на САЩ Джо Байдън е готов да подтиква Украйна към реформи "понякога по твърд начин", но "с добри намерения". Както съобщава агенция "Укринформ", бившият посланик на САЩ в Киев Стивън Пайфър е изразил това становище по време на онлайн конференция.

"Президентът Байдън е готов да подтикне Украйна към реформи и, може би, дори понякога в твърда форма с добри намерения - за реализирането на ключови стъпки, които ще бъдат политически трудни, но необходими, ако Украйна иска да се превърне в успешна държава и да реализира пълния си потенциал", коментира бившият дипломат.

Пентагонът дава на Украйна 125 милиона долара военна помощ

Пентагонът дава на Украйна 125 милиона долара военна помощ

За да може Украйна да се защити по-ефективно срещу руската агресия

По думите му както на Запад, така и в Украйна има известно безпокойство заради забавянето на реформите в страната през последната година, както и пауза в програмата за кредитиране от Международния валутен фонд (МВФ).

Както каза Пайфър, настояването за реформи така или иначе би било от полза за Украйна, дори ако не всички приветстват натиска от Вашингтон. В същото време Киев според него "трябва да се възползва от възможностите" за консолидация на реформите и да предприеме реални мерки за ограничаване на корупцията.

"Джо Байдън е точно партньорът, от който Украйна се нуждае сега", добави бившият посланик.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба обеща на Киев активна икономическа и военна помощ. Блинкън каза, че САЩ "отдават приоритет на суверенитета, териториалната цялост и евроатлантическите стремежи на Украйна".

Зеленски пита Байдън защо Украйна все още не е в НАТО

Зеленски пита Байдън защо Украйна все още не е в НАТО

Имам много прост въпрос: Господин президент, защо все още не сме в НАТО