Руският президент Владимир Путин не трябва да остава на власт. Той е касапин. Това заяви американският президент Джо Байдън в емоционална реч в събота по време на посещението си в Полша, цитиран от АФП. 

Той обвини руския президент в двуличие и предупреди, че ако амбициите му останат неконтролирани, това може да доведе до десетилетия на война в Европа.

"За бога, този човек не може да остане на власт", ​​каза той за Путин.

Байдън обвини Путин, че "използва груба сила и дезинформация", за да управлява.

Байдън: НАТО ще отговори, ако Русия използва химическо оръжие в Украйна

Байдън: НАТО ще отговори, ако Русия използва химическо оръжие в Украйна

Има намек и за среща със Зеленски, "надявам се, че ще мога да видя З ... предполагам, че не трябва да казвам къде отивам"

"Това не е нищо друго, освен пряко предизвикателство към базираната на правила система на международния ред", каза Байдън.

Байдън припомни разговорите си с Путин преди нахлуването на Русия в края на миналия месец. Той каза, че Путин "многократно е твърдял, че не се интересува от война - гарантирано, че няма да мръдне".

"Просто няма оправдание или провокация за избора на война на Русия. Но Путин и Русия посрещнаха всяко от предложенията с незаинтересованост. "Русия беше склонна към насилие от самото начало", каза той.

Байдън каза, че войната вече е "стратегически провал за Русия" - намеквайки за загубите на бойното поле. В същото време, предупреди за дълга битка и настоя, че "руснаците не са наши врагове". 

Байдън одобри още 200 млн. долара военна помощ за Украйна

Байдън одобри още 200 млн. долара военна помощ за Украйна

За снабдяване с оръжия и обучение...

Въпреки целите на Путин, "Западът е по-силен и по-обединен, отколкото някога е бил", каза Байдън, като посочи международния отговор", каза Байдън. Демокрациите по света са съживени", каза Байдън.

За разлика от него, той каза, че Русия страда от "забележително изтичане на мозъци", след като повече от 200 000 напуснаха страната за един месец.

В Полша Байдън се срещна с украински министри и бежанци. 

Петима ранени при ракетен удар в Лвов

Петима ранени при ракетен удар в Лвов

Досега западният град бе считан за сравнително сигурно място

Президентът на САЩ Джо Байдън не призова за смяна на режима в Русия, когато каза в събота, че руският президент Владимир Путин "не може да остане на власт". Това съобщи "Ройтерс", като цитира свой източник сред служителите в Белия дом.

"Президентът заяви, че не може да бъде позволено на Путин да упражнява власт над своите съседи или региона. Той не обсъждаше властта на Путин в Русия или смяната на режима", каза служителят след речта на Байдън във Варшава.