Президентът на САЩ провежда пресконференция в Брюксел сега след срещата си с колеги от Северноатлантическия договор (НАТО), съобщава "Гардиън". Джо Байдън коментира, че "измина един месец, откакто Русия започна касапницата си в Украйна".  

Руският президент Владимир Путин "разчита на разделянето на НАТО, той не смята, че можем да поддържаме това сближаване. НАТО никога, никога не е било по-обединено, отколкото сме днес."

Байдън: НАТО ще се подготви за по-опасна среда

Байдън: НАТО ще се подготви за по-опасна среда

Байдън може да посети границата с Украйна в петък или да се срещне с бежанци

Байдън е попитан от репортер на "Асошиейтед прес", дали има военно разузнаване, за да предположи, че Русия ще използва химическо оръжие в Украйна и ако е така, ще отговорят ли силите на НАТО.

Президентът каза, че не може да говори за военното разузнаване. И след това добави за Путин и химическото оръжие: "Ще отговорим, ако той го използва. Естеството на нашия отговор ще зависи от естеството на употребата."

Запитан за Китай и неговата роля в кризата, Байдън каза, че "Китай разбира, че икономическото му бъдеще е по-тясно свързано със Запада, отколкото с Русия", без да уточнява повече.

Байдън изглежда е дал сигнал, че може да се опита да се срещне с Вoлoдимир Зеленски, след като президентът на САЩ пътува до Полша утре.

Очакваме разяснения или допълнителна информация. Но по време на обсъждането на пътуването си до Полша и срещата с украински бежанци, Байдън току-що каза на пресконференция в Брюксел след среща на НАТО, че вероятно ще се срещне "с тези, които са преминали границата" от Украйна.

И добави: "Освен това се надявам, че ще мога да видя З.. Предполагам, че не трябва да казвам къде отивам".

Байдън коментира също, че смята, че Русия трябва да бъде отстранена от групата на двадесетте големи икономики (Г20). "Отговорът ми е да, зависи от Г-20".

Байдън добави, че ако страни като Индонезия и други не са съгласни с премахването на Русия, тогава според него на Украйна трябва да бъде разрешено да присъства на срещите.

НАТО засилва химическата, биологична и ядрена отбрана на източните флангове

НАТО засилва химическата, биологична и ядрена отбрана на източните флангове

Столтенберг: Съюзниците трябва да бъдат подготвени за най-лошите сценарии