НАТО засилва химическата и ядрената отбрана на своите сили в Източна Европа в лицето на страховете от войната на Русия срещу Украйна, каза в четвъртък ръководителят на алианса Йенс Столтенберг, съобщават АФП и "Ройтерс".

"Нашият висш военен командир генерал Уолтърс активира елементите за химическа, биологична, радиологична и ядрена отбрана на НАТО, а съюзниците разполагат допълнителна химическа, биологична и ядрена защита, за да подсилят нашите съществуващи и нови бойни групи", каза Столтенберг пред журналисти след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

След извънредна среща на върха на военния алианс в четвъртък, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред репортери в Брюксел, че решението идва, когато съюзниците предприемат мерки да оборудват Украйна със собствена биологична защита.

Столтенберг направи съобщението като част от редица нови мерки, предприети от военния алианс за засилване на присъствието си в Източна Европа на фона на нарастващата руска заплаха, каза той.

Притесненията им произтичат от руската дезинформация, че САЩ помагат на Украйна в създаването на биологични оръжия. Американските служители критикуваха Москва за разпространението на недоказани твърдения като възможна прелюдия към потенциално предприемане на собствени биологични или химически атаки срещу Украйна.

Този страх бе достатъчен за НАТО да увеличи помощта си за Украйна, каза Столтенберг. "Съюзниците се съгласиха да доставят оборудване, което да помогне на Украйна да се предпази от химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи", каза той.

"Това може да включва оборудване за откриване, защита и медицинска подкрепа, както и обучение за дезактивация и управление на кризи".

Ако се случи химически удар в Украйна, последиците от него могат да се разлеят в други части на Европа, каза Столтенберг. Това означава, че съюзниците от НАТО трябва да бъдат подготвени за най-лошите сценарии.

"Всяко използване на химическо оръжие ще промени изцяло естеството на конфликта, ще бъде грубо нарушение на международното право и ще има широко разпространени последици", каза Столтенберг.

"Това ще засегне хората в Украйна, но има и риск да има пряк ефект върху хората, живеещи в страните от НАТО, защото можем да видим замърсяване, можем да видим разпространението на химически агенти или биологични оръжия в нашите страни".

Байдън: НАТО ще се подготви за по-опасна среда

Байдън: НАТО ще се подготви за по-опасна среда

Байдън може да посети границата с Украйна в петък или да се срещне с бежанци