Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в четвъртък, че НАТО ще бъде готов да посрещне всякакви бъдещи предизвикателства в новия и по-застрашаваща среда за сигурността, съобщават СиЕнЕн и "Индипендънт".

"Ще приемем актуализирана стратегическа концепция, за да гарантираме, че НАТО е готов да посрещне всяко предизвикателство в новата и по-опасна среда за сигурност", каза Байдън в изявление.

По-рано правителството на САЩ наложи нов кръг от санкции срещу Русия, докато страните-членки на НАТО излязоха с изявление, в което призоваха Русия да приложи незабавно прекратяване на огъня в Украйна и да се включи в "надеждни преговори".

САЩ подготвят планове в случай, че Русия използва ядрени оръжия

САЩ подготвят планове в случай, че Русия използва ядрени оръжия

НАТО трябва да постави "праг за реакция"

Белият дом намекна, че президентът Джо Байдън може да посети границата на Украйна като част от четиридневното си пътуване. Прессекретарят Карин Жан-Пиер направи забележки на борда на Air Force One. Репортер попита дали той ще посети границата на Украйна или ще се срещне с бежанци.

"Ясно е, че ще дадем повече насоки за това как ще изглежда петъкът. Но от съображения за сигурност да не навлизаме в подробности".

Байдън каза в изявление, че НАТО остава силен и единен и обеща продължителна подкрепа за Украйна след срещата на върха на НАТО в четвъртък в Брюксел.

"Лидерите на НАТО се срещнаха днес един месец след непредизвиканото и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна, за да потвърдят нашата силна подкрепа за украинския народ, нашата решимост да държим Русия отговорна за нейната брутална война и нашия ангажимент за укрепване на Алианса на НАТО", каза Байдън.

Байдън отбеляза, че лидерите са успели да чуят украинския президент Володимир Зеленски чрез видеоконферентна връзка и заяви в изявлението, че НАТО и Съединените щати "ще продължат да подкрепят него и неговото правителство със значителни и нарастващи количества помощ за сигурност за борба с руската агресия и да отстояват правото си на самозащита."

САЩ санкционират над 300 руски депутати и олигарси

САЩ санкционират над 300 руски депутати и олигарси

Байдън: Те лично печелят от политиката на Кремъл и трябва да споделят и болката

Западните лидери демонстрираха единството си срещу войната на Русия в Украйна в четвъртък, като Вашингтон търси повече военна помощ за Киев, НАТО разпределя повече войски на източния си фланг, а Лондон налага нови санкции срещу Москва, пише "Ройтерс".

"Съгласихме се да засилим нашето възпиране и отбрана в дългосрочен план. Ние също така се съгласихме да окажем допълнителна подкрепа на Украйна и да продължим да налагаме разходи на Русия", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след като лидерите се събраха в щаба на западния военен алианс.

НАТО, което вече значително увеличи присъствието си по източните си граници от началото на войната, с около 40 000 войници, разпръснати от Балтийско до Черно море, се съгласи в четвъртък да създаде четири нови бойни части в България, Румъния, Унгария и Словакия. Ще бъдат разположени още самолети, добави той.

Съединените щати и техните съюзници също работят върху подкрепата на Украйна с противокорабни ракети, каза високопоставен служител на администрацията на САЩ, докато президентът на САЩ Джо Байдън участва в заседанието при закрити врати.

"Настроението като цяло бе трезво, бе решително и бе невероятно обединено", каза служител за атмосферата на срещата на върха.

НАТО заяви в изявление, че продължаващата подкрепа за Украйна ще включва подпомагане на нейната защита срещу потенциални химически, биологични или ядрени атаки.

НАТО обаче отхвърли многократните молби на Киев да защити небето на Украйна от руски въздушни удари, а Зеленски - който се присъедини към срещата на върха на НАТО чрез видеообаждане - се оплака, че Западът не е предоставил танкове или модерни противоракетни системи. НАТО също няма да изпраща войски или самолети в Украйна, повтори Столтенберг.

Зеленски вече не иска зона без полети и членство в НАТО

Зеленски вече не иска зона без полети и членство в НАТО

САЩ искат да дадат на Киев противокорабни ракети

Представител на НАТО изчисли, че досега в Украйна са убити до 15 000 руски войници и общо до 40 000 са били убити, ранени, пленени или изчезнали.

Продължителното едномесечно нападение по суша, море и въздух удари жилищни райони, училища и болници в украински градове, включително Харков и обсаденото пристанище Мариупол на Азовско море. Русия отрича да е нападала цивилни.

Великобритания в четвъртък наложи санкции на друга вълна от руски кредитори, включително Газпромбанк и Алфа банк, както и жена, за която Лондон каза, че е доведена дъщеря на Сергей Лавров, външният министър ветеран на Путин.

"Путин вече прекрачи червената линия на варварство", каза британският премиер Борис Джонсън и добави: "Колкото по-строги са нашите санкции ..., толкова повече можем да направим, за да помогнем на Украйна ..., толкова по-бързо може да приключи това".

Джонсън каза по-рано, че една от възможностите е да се види дали може да се направи повече, за да се попречи на руския президент да получи достъп до златните си резерви.

Решимостта да се накаже Москва с масивни санкции ще бъде подчертана и от спешна среща на развитите икономики от Г-7, която ще вкара Япония в стаята с шест членки на НАТО, също в Брюксел в четвъртък.

Г-7 и ЕС ще изяснят, че всяка транзакция, включваща злато, свързана с руската централна банка, е обхваната от съществуващите санкции в ход, насочен към спиране на Русия да избягва наказанията, каза високопоставен американски служител.

След това, със среща на върха на 27-членния Европейски съюз, страните, представляващи повече от половината от световния брутен вътрешен продукт, ще се срещнат за един ден.

"Парализирайте военната машина на Путин. Нефтът и газът са в сърцето му", каза премиерът на Естония Кая Калас.

ЕС - който казва, че вече е приел около 3,6 милиона бежанци от Украйна - много бавно се отдалечава от руския газ и все още зависи от Москва за голяма част от енергийните си нужди.

Енергията до голяма степен бе пропусната от санкциите, най-голямата вратичка в мерките, които иначе замразиха Русия от световната търговия до степен, която никога досега не бе опитвана за толкова голяма икономика.

Очаква се лидерите на ЕС да се споразумеят на срещата си за съвместно закупуване на газ, а Брюксел също се надява на сделка с Байдън за осигуряване на допълнителни доставки на втечнен природен газ от САЩ.

НАТО удвоява бойните си групи до Русия, изпраща още войски в България

НАТО удвоява бойните си групи до Русия, изпраща още войски в България

Русия да разбере, че никога не може да спечели ядрена война, настоява Столтенберг