Белият дом е събрал без много шум екип от служители на националната сигурност, за да очертае сценарии за това как Съединените щати и техните съюзници трябва да реагират, ако руският президент Владимир В. Путин, разочарован от липсата на напредък в Украйна или решен да предупреди западните държави срещу намесва се във войната, използва запасите си от химически, биологични или ядрени оръжия, пише американският вестник Ню Йорк Таймс.

Екипът "Тигър", както е известна групата, също проучва отговорите, ако Путин атакува територията на НАТО, за да атакува конвои, носещи оръжие и помощ за Украйна, според няколко запознати служители, участващи в процеса. Срещайки се три пъти седмично, в секретни сесии, екипът разглежда и отговорите, ако Русия се стреми да разшири войната към съседни страни, включително Молдова и Грузия, и как да подготви европейските страни за възможните бежанции в мащаб, който не е наблюдаван в десетилетия.

Очаква се тези непредвидени ситуации да бъдат централни теми за извънредната сесия в Брюксел в четвъртък, когато президентът Байдън ще се срещне с лидерите на 29-те други страни от НАТО, които ще се срещнат за първи път при закрити врати, техните мобилни телефони ще бъдат изключени и помощниците им няма да присъстват.

Само преди месец подобни сценарии изглеждаха само теоретични. Но понастоящем от Белия дом до централата на НАТО в Брюксел, вече е ясно, че Русия може да прибегне към най-мощните оръжия в своя арсенал, за да се спаси от патовата военна ситуация.

Путин: Западът не познава Русия, ако мисли, че ще отстъпим

Путин: Западът не познава Русия, ако мисли, че ще отстъпим

Москва щяла да постигне целите си в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта неотложността на усилията в сряда, като каза на репортери за първи път, че дори руснаците да използват оръжия за масово унищожение само в Украйна, те могат да имат "ужасни последици" за хората в страните от НАТО. Изглежда, той има предвид опасенията, че химически или радиоактивни облаци могат да преминат през границите. Един от въпросите, които се разглеждат, е дали подобни странични щети ще се считат за "атака" срещу НАТО съгласно нейната харта, което може да изисква съвместен военен отговор.

И Байден и Столтенберг предупредиха за нарастващи доказателства, че Русия наистина се готви да използва химическо оръжие в Украйна.

Това са въпроси, с които Европа не се е сблъсквала от най-мрачните години на Студената война, когато НАТО имаше много по-малко членове, а Западна Европа се тревожеше от съветска атака, насочена към Германия. Но малцина от лидерите, които ще се срещнат в Брюксел в четвъртък, някога е трябвало да се справят с тези сценарии - и мнозина никога не са трябвало да мислят за ядрено възпиране или ефектите от детонацията на ядрените оръжия на бойното поле, проектирани да бъдат слаби от тези, които са използвани в Хирошима. Страхът е, че Русия е по-вероятно да използва тези оръжия, които размиват границите между конвенционални и ядрени оръжия.

Един основен проблем, който екипът "Тигър" разглежда, е прагът, който може да накара Алианса да използва военна сила в Украйна. Байдън даде да се разбере, в много голяма степен не желае да направи това, опасявайки се, че пряката конфронтация с Русия може да ескалира конфликта извън контрол. "Това означава Трета световна война", отбеляза той наскоро.

Властите в САЩ смятат, че шансовете Путин да прибегне до използване на ядрено оръжие са малки. Но постоянният поток от напомняния на Русия, че разполага с арсенал в готовност и може да го използва в отговор на всичко, което възприема като "екзистенциална заплаха", постави Вашингтон в повишена готовност.

Дмитрий Песков пред CNN: Путин не е постигнал целите си и не е да няма ядрен бутон

Дмитрий Песков пред CNN: Путин не е постигнал целите си и не е да няма ядрен бутон

Отказа да отрече, че Москва не мисли за използване на ядрено оръжие

По-рано руският президент Владимир Путин изтъкна, че западните страни искат да превърнат Русия в "слаба, зависима страна; да нарушат нейната териториална цялост; да разчленят Русия по начин, който им е удобен".

Ако Западът е смятал, че Русия ще се разпадне или ще отстъпи, "те не познават нито нашата история, нито нашия народ", отсече той на 21-ия ден от войната.

"Зад лицемерните приказки и днешните действия на така наречения колективен Запад стоят враждебни геополитически цели. Те просто не искат силна и суверенна Русия", подчерта Путин.