Президентът на САЩ Джо Байдън в петък обяви като предотвратена криза приемането на законопроекта за повишаване тавана на дълга на САЩ и ограничаване на разходите. Това направи той в обръщението си от Овалния кабинет на Белия дом след гласуването, съобщава "Ройтерс".

Байдън каза, че ще подпише законопроекта в събота, с което официално се слага край на месеците на несигурност заради това, което на 5 юни би било първият фалит на САЩ.

"Беше критично да постигнем споразумение и това е много добра новина за американския народ. Никой не получи всичко, което искаше. Но американският народ получи това, от което се нуждаеше", каза Байдън.

Fitch наблюдава САЩ след дефолта

Fitch наблюдава САЩ след дефолта

Въпреки отчитания успех, може да има и неблагоприятни последици

След упорити преговори Сенатът и Камарата на представителите приеха законопроект тази седмица, който вдига тавана на дълга на правителството от 31,4 трилиона щатски долара.

Байдън каза, че за запазване на икономическия напредък на САЩ е от решаващо значение да се запази пълната вяра и кредитите на страната непокътнати. Новият закон предотврати кризата, каза той.

Президентът, който се кандидатира за преизбиране, отбеляза и други двупартийни законопроекти, които е подписал, и похвали Кевин Маккарти, републиканския председател на Камарата на представителите, който беше негов основен партньор в преговорите.

Окончателното гласуване и в двете камари беше съкрушително, каза Байдън. Сенатът гласува с 63 срещу 36 гласа "за" одобрение на законопроекта, а Камарата на представителите - с 314 срещу 117 гласа.

Fitch Ratings обаче заяви в петък, че кредитният рейтинг AAA на Съединените щати ще остане отрицателен, въпреки споразумението, което ще позволи на правителството да изпълни задълженията си.

САЩ се спасиха от първия в историята си дефолт

САЩ се спасиха от първия в историята си дефолт

Сенатът прие решение за повишаване на тавана на държавния дълг