Работодателите в САЩ са наели повече служители от очакваното през октомври. Създадени са 531 000 нови работни места, а безработицата се свила леко до 4,6%, сочат официални данни, цитирани от BBC.

Разпространението на Делта варианта на коронавируса и по-бавният растеж на икономиката ограничиха наемането на персонал през лятото, а допринасящ фактор беше и нежеланието на много служители да се завърнат да работят от офис. Това пък накара работодателите да потърсят нови кадри, като много от тях увеличиха надниците. Според американското Бюро по трудова статистика средната стойност на заплатите се е повишила с 4,9% на годишна база.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи данните като знак, че страната е на правилния път. А стойност от 4,6% на безработицата, по негови думи, се е очаквала чак в края на 2023 г.

"Това не се случи инцидентно или просто ей така. Положихме основите за възстановяването с плана, приет от Конгреса в началото на моя мандат", заяви той.

Планът, който бе окончателно одобрен през март тази година, съдържа пакет от мерки за подкрепа в коронакризата на стойност 1,9 трлн. долара.

Безработицата в САЩ падна до 6% след силен март на пазара на труда

Безработицата в САЩ падна до 6% след силен март на пазара на труда

САЩ отчетоха най-силния месец на пазара на труда от август 2020 г.

Байдън добави още, че американската икономика е "най-бързорастящата и създаваща повече работни места от всяка друга". През първите девет месеца на неговото управление новосъздадените работни позиции са общо 5,6 милиона.