Президентът Джо Байдън предприема първите си важни стъпки към декриминализиране на марихуаната, като изпълнява обещанието си от предизборната кампания да заличи предишни федерални присъди за притежание и започва процес на потенциално разхлабване на федералната класификация на наркотика, съобщи Си Ен Ен.

Джо Байдън ще помилва всички предишни федерални присъди за обикновено притежание на марихуана - ход, който според висши служители на администрацията ще засегне хиляди американци, обвинени в това престъпление.

Съобщението идва месец преди решаващите избори през ноември, които ще определят контрола над Конгреса. Някои кандидати - в частност губернаторът на Пенсилвания от Демократическата партия Джон Фетерман, който се бори за мястото в Сената на САЩ в своя щат - превърнаха въпроса за легализацията на марихуаната в централен в своите кампании. Когато Фетърман и Байдън се срещнаха миналия месец, кандидатът заяви, че ще повдигне този въпрос пред президента.

В същото време демократите се опитаха да отхвърлят твърденията, че са меки по отношение на престъпността - въпрос, който се издигна на челно място в дневния ред на някои избиратели в определени колебаещи се райони.

В рамките на изявлението Байдън също така насърчи губернаторите да предприемат подобни стъпки за опрощаване на щатските обвинения за притежание на марихуана - стъпка, която потенциално би засегнала още хиляди американци.

Освен това президентът ще възложи на Министерството на здравеопазването и човешките ресурси и на главния прокурор Мерик Гарланд "бързо" да преразгледат начина, по който марихуаната е класифицирана съгласно федералното законодателство, което е първата стъпка към потенциално облекчаване на федералната класификация, която понастоящем поставя марихуаната в същата категория като хероина и LSD.