Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че светът е изправен пред "перспективата за Армагедон", невиждана от Кубинската ракетна криза насам, тъй като Русия заплашва да използва ядрени оръжия в Украйна, предаде АП.

В речта си по време на събиране на средства в Ню Йорк Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин "не се шегува, когато говори за потенциална употреба на тактически ядрени, биологични или химически оръжия", тъй като в момента силите му в Украйна "не постигат нужните резултати".

"За първи път от Кубинската ракетна криза насам имаме заплаха от ядрено оръжие, ако в действителност нещата продължат по пътя, по който вървят.

Но Байдън предупреди, че тактическият удар в ограничен район все пак би рискувал да предизвика по-широк пожар. "Имаме човек, когото познавам доста добре", каза президентът на САЩ.

Владимир Путин "не се шегува, когато говори за потенциална употреба на тактически ядрени оръжия или биологични или химически оръжия, защото неговата армия е, може да се каже, значително по-слабо ефективна".

Въпреки това "не мисля, че има такова нещо като възможност лесно да (използваш) тактическо ядрено оръжие и да не се стигне до Армагедон", каза Байдън.

"Опитвам се да разбера каква е целта на Путин", каза той. "Къде намира изход? Къде може да се окаже в положение, в което не само да загуби лицето си, но и да загуби значителна власт в Русия?

"Не мисля, че има такова нещо като възможност лесно да [използваме] тактическо ядрено оръжие и да не се стигне до Армагедон", обобщи Байдън.