Президентът Джо Байдън уволни в петък комисаря по социалното осигуряване Андрю Сол, след като той отказа да подаде оставката си, разкри Си Ен Ен.

Телевизията отбелязва, че президентът сам е поискал от Андрю Сол да се оттегли сам.

Байдън беше поискал двамата най-висши служители в Администрацията за социално осигуряване да подадат оставките си, каза представителят на Белия дом пред Си Ен Ен, но само Сол отказал. Заместник-комисарят Дейвид Блек се съгласил да подаде оставка.

"Откакто встъпи в длъжност, комисар Сол подкопа и политизира социалноосигурителните обезщетения за хора с увреждания, прекрати политиката на агенцията за дистанционна работа, използвана от до 25 процента от нейните служители, не поправи връзките на агенцията със съответните федерални синдикати на служителите, включително в контекста на COVID- 19 планиране на безопасността на работното място, намалена защита на надлежния процес за обжалване на обезщетения и предприети други действия, които противоречат на мисията на агенцията и политическия дневен ред на президента ", каза служителят на Белия дом.

Президентът назначи Килоло Киджакази за временно изпълняващ длъжността комисар, докато се извършва номинацията на нов комисар и заместник-комисар.

В момента тя е заместник-комисар по политиката за пенсиониране и инвалидност в Администрацията за социално осигуряване. Преди тази длъжност тя работи като стипендиант в Урбанския институт, програмен ръководител на Фондация Форд и старши политически анализатор в Центъра за бюджетни и политически приоритети.

Тя е доктор по публична политика и е ръководила и участвала в изследвания по отношение на социалното осигуряване, расовата справедливост, икономическата сигурност и пенсионната сигурност.

"Вашингтон пост" пръв съобщи за уволнението на Сол.

Шестгодишният мандат на Сол трябваше да изтече едва на 19 януари 2025 г.