Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че би бил готов да използва сила, за да защити Тайван, в серия от критични коментари по адрес на Китай, които той направи в Токио и за които негов помощник каза, че те не представляват промяна на политиката на САЩ за самоуправляващия се остров, предава Ройтерс.

Коментарът на Байдън, направен по време на първото му посещение в Япония след встъпването в длъжност, изглежда е отклонение от съществуващата в САЩ политика на така наречената стратегическа неяснота по отношение на Тайван.

Китай смята острова за своя територия, част от "Един Китай" и казва, че това е най-чувствителният и важен въпрос в отношенията му със Съединените щати.

Когато репортер попита Байдън по време на съвместна пресконференция с японския лидер дали Съединените щати биха защитили Тайван, ако бъде атакуван, президентът отговори: "Да. Това е ангажиментът, който поехме", каза той.

"Ние следваме политиката на един Китай. Подписали сме я и всички планирани споразумения я следват. Но идеята, че (островът) може да бъде взет със сила, просто взета със сила, просто не е, просто не е приемлива."

Той добави, че очаква да се случи подобно събитие или да се направи опит (за военно решение-бел.ред.).

След коментарите на Байдън служител на Белия дом каза, че няма промяна в политиката спрямо Тайван. Китайското външно министерство заяви, че Съединените щати не трябва да защитават независимостта на Тайван.

Байдън направи подобен коментар за защитата на Тайван през октомври. По това време говорител на Белия дом каза, че Байдън не обявява промяна в американската политика за "Един Китай" и думите му бяха коментирани като "гаф".

Въпреки настояването на Белия дом, че коментарите в понеделник не представляват промяна на американската политика, Грант Нюшам, пенсиониран американски полковник от морската пехота, а сега научен сътрудник в Японския форум за стратегически изследвания, каза, че смисълът е ясен.

"Това изявление заслужава да бъде взето сериозно", каза Нюшам. "Това е достатъчно ясно изявление, че САЩ няма да стоят безучастни, ако Китай атакува Тайван."

Байдън направи и други остри коментари относно все по-втвърдената позиция на Китай в региона, като каза, че се надява руският президент Владимир Путин да плати цена за инвазията в Украйна отчасти, за да покаже на Китай пред какво ще бъде изправен, ако нахлуе в Тайван.

Китай проведе военни маневри до Тайван

Китай проведе военни маневри до Тайван

Напрежение в ключов регион

Думите на Байдън вероятно ще засенчат основната цел на посещението му в Япония, стартирането на Индо-тихоокеанска икономическа рамка, широк план, осигуряващ икономически стълб на САЩ за ангажираност с региона.

Пътуването му включва срещи с лидерите на останалите три страни от "Четворката" - Япония, Индия и Австралия.

Кишида подчерта готовността на Токио да заеме по-стабилна отбранителна позиция, нещо, което Съединените щати отдавна приветстваха.

Кишида каза, че е казал на Байдън, че Япония ще обмисли различни варианти за повишаване на отбранителните си способности, включително способността за отговор, което сигнализира за потенциална промяна в отбранителната политика на Япония. Това ще включва "значително увеличение" на бюджета за отбрана, уточни Кишида.

Кишида добави, че е получил подкрепа от Байдън за това, че Япония трябва да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН на фона на нарастващите призиви за реформа на съвета. Китай и Русия заедно със САЩ, Великобритания и Франция са постоянни негови членове.

Япония: Китайската експанзия е неприемлива

Япония: Китайската експанзия е неприемлива

Напрежение в Източнокитайско море