Ситуацията в Беларус и Молдова е много опасна за Киев, каза Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

"Ситуацията в Беларус, в Молдова, всичко това е близо до нашите граници, това е много опасно за нас. На първо място, ситуацията в Беларус е опасна, защото е партньор на Руската федерация. Ние сме много загрижени по въпроса, ако руските военни навлязат на територията на Беларус, в голям брой, това ще бъде предизвикателство за нас ", каза Алексей Данилов.

Украйна получава 250 млн. долара от САЩ

Украйна получава 250 млн. долара от САЩ

Средствата са за отбрана на страната

От няколко месеца в Беларус продължават масови протести срещу резултатите от президентските избори, състояли се на 9 август.

Настоящият държавен глава Александър Лукашенко, който заема този пост от 1994 г., беше обявен за победител. Опозицията не призна резултатите от изборите, обявени от властите, и ги смята за фалшифицирани.

Престрелка на границата между Русия и Украйна

Престрелка на границата между Русия и Украйна

Трима въоръжени се опитали да влязат в Русия от Украйна

Протестиращите настояват за оставката на Лукашенко, освобождаването на политическите затворници и провеждането на нови избори.

По-рано избраният президент на Молдова Мая Санду заяви, че оперативна група на руските военни, охраняващи складове с оръжия, трябва да бъде изтеглена от територията на Приднестровието и самите оръжия да бъдат премахнати, и също така предложи да се оставят цивилни наблюдатели в Приднестровието вместо миротворци под егидата на ОССЕ.

Украйна била готова да приеме повече учения на НАТО

Украйна била готова да приеме повече учения на НАТО

Киев се стреми да засили сътрудничеството

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че промяната в статуквото може да доведе до дестабилизация в Приднестровието, Руската федерация очаква да обсъди темата за миротворците без "остри движения".