Беларус планира да построи ядрена централа, която ще отслаби енергийната зависимост на страната от Русия и Европейския съюз.
Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко на заключителна за годината пресконференция.

„Изграждането на новата централа не е от полза за Русия или за европейците, защото ние ще си произвеждаме собствена енергия на добра цена. И ако го направим, няма да я купуваме от тях" казва Лукашенко, цитиран от news.ru.

Беларуският лидер добави, че новата АЕЦ ще бъде разположена в западната част на страната, близо до границата с Полша и че официалното решение за строежа ще бъде взето в „близко бъдеще".

На пресконференцията Лукашенко обяви основните си приоритети за следващата година. Като най-важно за страната той определи излизането от кризата и укрепването на икономиката. Лукашенко обяви следващата година като Година на качеството: „Една амбициозна, но изпълнима задача".

Той каза уверено, че не се безпокои за и от изборните кампании, които предстоят през 2010 и 2011 година в страната му, но не посочи конкретно какви са намеренията му.

Единственото, в което Лукашенко увери, е, че „от негова страна няма да има никакъв натиск, особено по отношение на президентските избори".
Беларус търпи сериозни критики от страна на западните държави и на ЕС за тоталитарния стил на управление и за незачитане на човешките права и свободи.

Беларуският президент каза още, че страната му няма да допусне руснаците да гладуват и при желание от страна на руските власти вносът на мляко може веднага да бъде увеличен.

Припомняме, през пролетта на тази година възникна спор между двете държави по отношение на вноса на мляко. Беларус е най-големият вносител на млечни продукти в Русия. Дори и след постигане на ново споразумение вносът бе значително намален, а анализатори коментираха, че Русия отново използва икономически отношения за постигане на политически цели.

В изказването си Лукашенко прави и намек за това, че Беларус може и да излезе от сформирания само преди месец Митнически съюз, включващ и Русия и Казахстан.

Това ще стане ако двете страни започнат да оказват натиск върху Беларус, обяснява Александър Лукашенко.
Беларус си има собствена позиция по всички въпроси в Митническия съюз", подчертава президентът и допълва, че другите две страни могат по-лесно да се договорят, тъй като техните икономики са сходни - нефт и газ.

Ако по нас започнат да стрелят, ние просто ще излезем", казва Лукашенко.