Министърът на външните работи на Беларус обвини Европейския съюз в "провокиране" на кризата с мигрантите на границата с Полша и отбеляза, че Минск търсел "съвместен отговор" на кризата с Русия, предаде "Франс прес".

"Мигрантската криза беше провокирана от самия ЕС и неговите държави, които граничат с Беларус", настоя външният министър Владимир Макей при посещение в Москва.

Той добави, че Беларус се надявал на "взаимна подкрепа" от съседна Русия, "включително съвместен отговор по отношение на неприятелски действия срещу нашата страна".

Лавров съветва ЕС да плати на Беларус да спира мигранти - както на Турция

Лавров съветва ЕС да плати на Беларус да спира мигранти - както на Турция

Песков призова да се внимава на границата, а Путин не харесва струпването на полски войски

Стотици отчаяни мигранти са в капан на смразяващи температури на границата, а присъствието на войници от двете страни породи опасения за конфронтация.

Западни критици от месеци обвиняват беларуския режим в примамването на мигранти от Близкия изток в Беларус, за да ги изпраща през границата към Европейския съюз в отмъщение за санкциите.

Руският външен министър Сергей Лавров по време на разговорите с Макей обвинил Запада в "антибеларуска кампания", организирана от Вашингтон и европейски съюзници, включително в рамките на международни организации като ООН, ОССЕ и Съвета на Европа.

ЕС отменя споразумение за визите с Беларус за правителствени служители заради мигрантите

ЕС отменя споразумение за визите с Беларус за правителствени служители заради мигрантите

"Неприемливо е Беларус да си играе с живота на хората за политически цели"

Той подчерта, че опитите за противодействие на въпросната кампания били ефективни и че Русия и Беларус "тясно координираха нашите подходи".

"Ние отклонихме опитите да се използват тези многостранни платформи в ущърб на интересите на нашите две държави", отбеляза Лавров.

Отношенията на ЕС с Минск се влошиха рязко от август миналата година, когато беларуският автократ Александър Лукашенко смаза антиправителствените протести след изборите, за които опозицията настоява, че са били фалшифицирани.

Беларус обвини Полша за хаоса по границата

Беларус обвини Полша за хаоса по границата

Стрелбата се чува от полската страна, според Минск

Западните страни наложиха редица санкции заради репресиите на Лукашенко и изтъкват, че обмислят нови действия във връзка с кризата с мигрантите.

Русия подкрепи режима на Лукашенко с гаранции за сигурност и големи заеми за подпомагане на изпадналата в затруднение икономика на Беларус.