Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров предложи във вторник, Европейският съюз да предостави финансова помощ на Беларус, за да я насърчи да спре преминаването на мигранти в блока, съобщава "Ройтерс".

Полша и ЕС обвиниха Беларус, че е организирала мигрантския поток, за да дестабилизира съседа си. Но Лавров казва, че ЕС трябва да бъде последователен в начина, по който третира трети страни, използвани от мигрантите, за да преминат в блока.

Той споменава споразумение от 2016 г., съгласно което ЕС предоставя средства на Турция, която обеща да приеме обратно мигранти и бежанци, които прекосиха Егейско море, за да влязат нелегално в Гърция.

Лавров коментира, че ЕС може да направи същото с Беларус. Държавите, от които влизат бежанци в ЕС, "трябва да бъдат третирани по същия начин", каза Лавров.

ЕС отменя споразумение за визите с Беларус за правителствени служители заради мигрантите

ЕС отменя споразумение за визите с Беларус за правителствени служители заради мигрантите

"Неприемливо е Беларус да си играе с живота на хората за политически цели"

"Вчера по време на определени политически експертни дискусии беше казано: защо, когато идваха бежанци от Турция, ЕС осигури финансиране, за да останат в турската република? Защо не е възможно да се помогне на беларусите по същия начин?" каза Лавров. Не е ясно за какви политически дискусии говори Лавров.

Лавров направи коментарите си на пресконференция в Москва с архиепископ Пол Галахър, външен министър на Ватикана. Руските медии цитират Галахър, който призовава европейските власти да действат за успокояване на хуманитарната криза, произтичаща от противопоставянето на мигрантите.

По-рано във вторник Кремъл заяви, че е обезпокоен от събитията на границата между Беларус и Полша и похвали специалисти от своя близък съюзник Беларус за тяхната отговорна работа там. В конферентен разговор с репортери във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва е в тесни контакти с Минск по този въпрос и призова всички страни да действат отговорно.

Президентът Владимир Путин във вторник обсъди мигрантската криза по телефона с беларуския си колега Александър Лукашенко, съобщи агенция Белта, като каза, че двамата лидери са изразили загриженост относно струпването на полски войски там. Беларуският външен министър трябваше да проведе разговори по-късно във вторник в Москва с руския си колега.

Лукашенко не иска грешки на границата Полша-Беларус, да не въвлича ядрена Русия

Лукашенко не иска грешки на границата Полша-Беларус, да не въвлича ядрена Русия

Критикува полски танкове по границата и съветва да се учи история къде започват войните в Европа