Беларус не трябва да прави грешки при разрешаването на миграционната криза на границата, в противен случай Русия ще бъде замесена в тази ситуация, заяви във вторник президентът на републиката Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

"Знаем, че ако, не дай си Боже, направим някаква грешка, ако се спънем, това веднага ще въвлече Русия в този водовъртеж", каза Лукашенко.

Русия е "най-голямата ядрена сила, не съм луд. Разбирам отлично до какво може да доведе това ... Ние сме наясно с мястото си, но няма да коленичим", добави Лукашенко.

Лукашенко плаши с Русия да отговорят твърдо на милитаризацията по западните граници

Лукашенко плаши с Русия да отговорят твърдо на милитаризацията по западните граници

Имало какво да се придвижи към границите като отговор

Лукашенко нарече действията на Полша изнудване, като прехвърля танкове Леопард на полско-беларуската граница, където нелегални мигранти се опитват да влязат в ЕС.

"Борба срещу мигрантите с танкове Леопард? Извинете. Ние сме военни хора, разбираме какво е да водиш война с тези нещастни хора на границата на Полша, например с Беларус и да издигаш колони от танкове. Или някакво учение или изнудване".

"В съвременния свят да се вдигне оръжие е като смърт, това е самоубийство, трябва да се съгласите. И още повече тук, в центъра на Европа. И още повече с Беларус. В крайна сметка тук, от това парче земя в центъра, започват и се развиват всички войни, всичко започва оттук. Историята на нищо ли не ви учи?", допълва Лукашенко.

Полша предупреди за военни провокации на границата с Беларус

Полша предупреди за военни провокации на границата с Беларус

До границата има 4 хил. мигранти, полският президент съкрати посещението си в Словакия заради кризата