Беларуските власти обявиха намерението си да проведат в сряда и четвъртък, 7-8 декември, "проверка на държавната система за реагиране на терористични актове", съобщи БелТА.

Според беларуската държавна информационна агенция, позовавайки се на Държавния секретариат на Съвета за сигурност на страната, се планира прехвърляне на военна техника и личен състав, но не се посочва каква точно и в какви направления.

Освен това жителите на Беларус са предупредени за въвеждането на временни ограничения за движение на граждани и превозни средства по определени обществени пътища и местности, както и за "използване на имитация на оръжие за учебни цели".

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Лукашенко: Военните на Русия и Беларус се подготвят като единна армия

Лукашенко: Военните на Русия и Беларус се подготвят като единна армия

Не сме го крили от света, заяви държавният глава на среща с Шойгу

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

ISW: Малко е вероятно Беларус да влезе в агресията срещу Украйна

ISW: Малко е вероятно Беларус да влезе в агресията срещу Украйна

Кремъл се опитва да интегрира окупираните територии