Беларус се отказва да внася електроенергия от Русия. Това заяви министърът на енергетиката на Беларус Владимир Потупчик, цитиран от руски медии.

"Приключихме преговорите с Русия. По цените, които ни предлага Русия, ние няма да купуваме, ще задоволим нуждите си със собствени мощности. От 2018 г. се отказваме от вноса на електроенергия", отсече министърът, говорейки в парламента.

За периода между януари и юни Беларус намали вноса на електроенергия с 20,4% в сравнение с аналогичния период на миналата година - до 1,06 млрд. киловатчаса.

По-рано Беларус планираше да се откаже от вноса на електроенергия през 2020 г., след пускането в експлоатация на строящите се блокове в БелАЕЦ и дори разглежда възможностите за износ.

През ноември от беларуското енергийно ведомство заявиха, че сега страната внася електроенергия главно по време на ремонта на производствени мощности.

Беларуските власти уваряват, че са в състояние да осигурят нуждите от електроенергия на страната.

"Но някои от мощностите са построени през 1970-те и 1980-те години... за нас е по-изгодно да купуваме, отколкото да заменим старите мощности", изтъкна заместник-министърът на енергетиката на Беларус.