Литовският външен министър Линас Линкявичус разговаря със Светлана Тихановская, съперник на президента Александър Лукашенко, която е в Литва след президентските избори в Беларус. 

"Разговарях със Светлана Тихановская. Тя е в добро настроение. Тя ще излезе публично скоро", пише Линкявичус в "Туитър".

В същото време в ефира на литовското радио LRT той отбелязва, че Тихановская ще разкаже за своите планове, "когато е готова за подобни действия". "Колко време ще й отнеме да подготви представянето, не мога да кажа. Не искаме да бързаме", допълва той, цитиран от ТАСС.

Кандидат-президентът на Беларус Тихановская е в Литва
Обновена

Кандидат-президентът на Беларус Тихановская е в Литва

И е в безопасност

Лицата, които са отговорни за нарушения на правата на човека в Беларус и използването на сила срещу протестиращите след президентските избори, трябва да бъдат подложени на лични санкции, коментира Линкявичус.

"Считам, че санкциите, които обсъждаме в регионален, европейски мащаб, трябва да бъдат индивидуални, насочени срещу отговорните за нарушаването на правата на човека и използването на прекомерна сила".

Министърът смята, че на първо място беларуските власти трябва да освободят задържаните демонстранти.

"Необходимо е да се премахне атмосферата на сплашване, задържаните - често случайни хора, които минават покрай нас - трябва да бъдат освободени. Става въпрос за произвол на силите за сигурност", допълва Линкявичус.

Полша предлага да посредничи между Лукашенко и опозицията в Беларус

Полша предлага да посредничи между Лукашенко и опозицията в Беларус

Полша е готова да действа като мадиатор между опозицията

Външните министри на страните от ЕС ще проведат видеоконференция на 14 август, на която ще обсъдят ситуацията в Беларус, съобщава полското външно министерство в "Туитър".

"В отговор на искането на Полша, този петък, външните министри на страните от ЕС ще проведат специална видеоконференция за обсъждане на ситуацията в Беларус", се казва в изявлението.

Отбелязва се, че министрите ще обсъдят също Турция, Венецуела и събитията в Ливан.

Във вторник върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел от името на външните министри на всички 27 държави от ЕС издаде изявление, в което заявява, че ЕС не смята изборите в Беларус за свободни или честни и проучва възможността за налагане на санкции срещу отговорните за полицейско насилие.

Повече от 2000 задържани на протестите в Беларус

Повече от 2000 задържани на протестите в Беларус

Министерството на вътрешните работи поясни, че 21 полицаи са ранени