Живеещата в изгнание лидерка на опозицията в Беларус Светлана Тихановска и две нейни сънароднички получават наградата "Карл Велики" за 2022 г., съобщи ДПА, позовавайки се на организацията, присъждаща ежегодно отличието, базирана в Аахен.

Светлана Тихановска, Мария Колесникова и Вероника Цепкало са удостоени с наградата заради смелите им усилия в полза на свободата и демокрацията, уточни ръководителят на организацията Юрген Линден и отбеляза, че трите са приели отличието "с голямо задоволство".

"Това, което тези три жени постигнаха със своята енергия, сила, оптимизъм... представлява уникален пример за нас", изтъкна той и добави, че наградата не е била присъждана преди в този вид в 71-годишната ѝ история.

Усилията на трите получателки трябва да стимулират други в Европа да се включат повече в Беларус с оглед установяване на демократични структури там, настоя Линден.

Беларуският опозиционен лидер Сергей Тихановски бе осъден на 18 г. затвор

Беларуският опозиционен лидер Сергей Тихановски бе осъден на 18 г. затвор

Признати за виновни са и трима други опозиционери

Тихановска, която е на 39 години, стана лицето на опозицията срещу беларуския президент Александър Лукашенко, след като тя се кандидатира за президент миналата година на мястото на своя съпруг Сергей Тихановски, който не беше допуснат да се включи в изборната надпревара. В момента той се намира в затвор в Беларус. Резултатът от изборите, които донесоха победа на Лукашенко, беше отхвърлен от САЩ и Европейския съюз.

Колесникова сега също изтърпява присъда в Беларус, чиито срок е 11 години. Юрген Линден съобщи, че нейната сестра ще се присъедини към Тихановска и Цепкало на церемонията по награждаване, която ще се проведе на 26 май в Аахен.

Наградата се присъжда от 1950 г. за особени заслуги към обединението на Европа.

Номинираха Светлана Тихановска за Нобелова награда за мир

Номинираха Светлана Тихановска за Нобелова награда за мир

Номинацията е на президента на Литва

През октомври тази година отличието беше връчено на румънския президент Клаус Йоханис заради проевропейската му позиция.

Сред лауреатите са много европейски държавници и политици като първият германски канцлер Конрад Аденауер, френският президент Еманюел Макрон и бившият германски канцлер Ангела Меркел. Носител на наградата е и папа Йоан Павел Втори. Тя учредена в чест на Карл Велики, чиято империя се е разпростирала в голяма част от Западна Европа и който често пребивавал в Аахен.