Беларуски опозиционен лидер, който организира масови протести срещу президента Александър Лукашенко, е осъден на 18 години затвор. Това предаде BBC.

Сергей Тихановски беше признат за виновен за организиране на бунтове, наред с други обвинения, по време на процес, който беше определен като "фалшифициран". Той планираше да се изправи срещу Лукашенко на президентските избори през 2020 г., но беше задържан преди вота.

Вместо това срещу настоящия президент излезе съпругата му Светлана Тихановска. Самата тя претендира за победа на изборите през август, но поради опасения за сигурността си беше принудена да замине в изгнание заедно с децата си.

Във вторник Тихановска оспори валидността на съда, който осъди съпруга ѝ, и заяви, че всяка присъда, която му бъде издадена, ще бъде "неприемлива".

"Ще продължа да защитавам човека, когото обичам и който стана лидер на милиони беларуси", заяви Тихановска във видеоклип, публикуван в Twitter.

Лидерът на опозицията в Беларус смъмри ЕС за бавния му отговор на Лукашенко

Лидерът на опозицията в Беларус смъмри ЕС за бавния му отговор на Лукашенко

"Става късно" за предприемане на решителни действия

Беларуската държавна информационна агенция "Белта" съобщи, че присъдата е произнесена в съда в югоизточния град Гомел. В рамките на същия процес са признати за виновни и други трима опозиционери - Микола Статкевич, Игор Лосик и Владимир Циганович.

Сергей Тихановски е последният виден опозиционен лидер, който е вкаран в затвора в Беларус след брутално потушаване на масовите протести, последвали изборната победа на Александър Лукашенко. Хиляди участници в демонстрациите бяха арестувани и хвърлени в затвора.