Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска обяви, че е поискала от САЩ още санкции срещу лица и компании, подкрепящи правителството на Беларус, предаде "Ройтерс". 

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви в петък, че изготвя списък с целенасочени санкции срещу ключови членове на беларуското правителство след принудителното приземяване от беларуските власти на пътнически самолет и ареста на журналиста Роман Протасевич и неговата приятелка София Сапега. 

Политически затворник в Беларус се намушка с химикалка в гърлото в клетка в съда

Политически затворник в Беларус се намушка с химикалка в гърлото в клетка в съда

Той обяви в съдебната зала, че няколко седмици е бил изтезаван в ареста

Говорейки в литовската столица Вилнюс, където живее тя, Тихановнска подчерта, че приветства решението на САЩ да наложат санкции срещу беларуските държавни петролни компании, считано от 3 юни.

"Но ние също така искаме допълнителни целенасочени санкции срещу предприятия и лица, подкрепящи режима", настоя Тихановска след среща с демократични и републикански сенатори от сенатската комисия за външни отношения.

"Санкциите трябва да помогнат за спиране на насилието и да помогнат за освобождаването на всички политически затворници", добави тя.

Русия обещава да защити Беларус при санкции от ЕС

Русия обещава да защити Беларус при санкции от ЕС

Москва готова да окаже помощ на западната си съседка

Сенаторката Джийн Шахин заяви пред репортери, че президентът на Беларус Александър Лукашенко трябва незабавно да освободи Протасевич и Сапега, и невредими, а Лукашенко ще носи отговорност за тяхното здраве и физическо състояние.

САЩ ще направят всичко възможно, за да подкрепят усилията на беларуския народ към демокрация, обеща Шахин.

"Към Лукашенко, казвам, време е да си отивате. Направете място за демократично избран лидер, по-достоен за вашия народ", настоя Шахин.

Петролни компании в Беларус са ударени от санкциите на САЩ

Петролни компании в Беларус са ударени от санкциите на САЩ

Общо 9 компании попадат в "черния списък"