Лидерът на опозицията в изгнание на Беларус Светлана Тихановска предупреди Европейския съюз, че трябва да се придържа към ценностите, като активно ограничава заплахите, създавани от авторитарния президент Александър Лукашенко, информира ДПА.

"Става късно" за предприемане на решителни действия, настоя Тихановска, която живее в страната членка на ЕС Литва, пред Европейския парламент в Страсбург.

Санкциите и подкрепата на ЕС до момента се оценявали, но понякога били твърде бавни, а беларуското гражданско общество продължавало да страда, подчерта тя.

Лукашенко пред БиБиСи: Може и да сме помогнали на мигранти, имаме големи сърца

Лукашенко пред БиБиСи: Може и да сме помогнали на мигранти, имаме големи сърца

Признава и за бити протестиращи, "ще избием цялата измет, която Западът финансира"

След президентските избори в Беларус миналия август, които не бяха признати от ЕС, имаше масови протести срещу дългогодишния президент Лукашенко. Те бяха насилствено потушени от държавата.

ЕС също така обвинява Лукашенко за струпването на хиляди мигранти по външните му граници през последните седмици като отмъщение за санкциите срещу Минск.

Тихановска, която е на 39 години и е смятана от опозицията и мнозина други за истинския победител в изборите през август миналата година, предупреди, че дори ако ЕС успее да овладее граничната ситуация, както казват, че се случва официални лица, Лукашенко може да отиде по-далеч.

Литва, Латвия и Естония: Лукашенко да бъде държан отговорен за трафик на хора

Литва, Латвия и Естония: Лукашенко да бъде държан отговорен за трафик на хора

Прибалтийските държави поискаха и ЕС да плаща за бариери по границите

"Ако предположим, че тази злоупотреба с мигранти бъде спряна по някакъв начин, наистина ли вярвате, че заплахите на режима извън неговите граници ще свършат дотук", попита тя евродепутатите.

Минск ще прибегне до "каквото е необходимо, за да получи това, което иска", предупреди Тихановска, включително до увеличаване на потоците от наркотици или контрабанда, военни провокации или бедствия с атомни електроцентрали по границите на ЕС.

Коментарите ѝ идват, след като тя укори германския канцлер Ангела Меркел по-рано тази седмица, че се е обадила на Лукашенко в опит да успокои кризата по границите.

Полша скочи на Меркел: преките преговори с Лукашенко легитимират режима му

Полша скочи на Меркел: преките преговори с Лукашенко легитимират режима му

А Меркел разговаря и с Путин