Авторитарният лидер на Беларус коментира пред БиБиСи, че е "абсолютно възможно" неговите сили да са помогнали на мигрантите да преминат в Полша, но отрича да са били поканени.

"Мисля, че това е абсолютно възможно. Ние сме славяни. Имаме големи сърца. Нашите войски знаят, че мигрантите отиват в Германия", обяснява Александър Лукашенко в ексклузивно интервю в президентския дворец в Минск.

"Може би някой им е помогнал. Дори няма да разглеждам това." Той обаче отрече да е поканил хиляди, за да провокира гранична криза.

"Казах им, че няма да задържам мигранти на границата, няма да ги задържам на границата и ако продължат да идват оттук нататък, няма да ги спра, защото те не идват в моята страна, те отиват във вашата".

"Това имах предвид. Но не съм ги поканил тук. И честно казано, не искам да минават през Беларус."

Лукашенко е на власт в Беларус от 1994 г., но преизбирането му за президент бе широко дискредитирано от Запада и не признато от ЕС.

Той беше обвинен от ЕС, че е организирал граничната криза с Полша, Литва и Латвия през последните месеци в отмъщение за санкциите, наложени на Беларус за бруталните репресии срещу опонентите, които участваха в масови протести след изборите през август 2020 г.

Полша обвини Беларус, че връща мигранти на границата въпреки разчистването на лагерите

Полша обвини Беларус, че връща мигранти на границата въпреки разчистването на лагерите

Кризата на границата е далеч от разрешаване

Хиляди протестиращи и опозиционни активисти бяха задържани, а лидерът на опозицията Светлана Тихановская бе принудена да напусне Беларус, след като обяви победа.

Екипът й критикува БиБиСи за провеждането на интервюто в петък, което те описаха като "даване на думата на диктатор".

Попитан за бити мирни протестиращи и след като му е предадено видео, показващо хора, излизащи от прословут център за задържане в Минск с наранявания, които са получили чрез изтезания.

"Добре, добре, признавам го, признавам го. Хората бяха бити в ареста "Окрестина".

След това е попитан как е постъпил с унищожаването на гражданското общество, включително закриването на 270 неправителствени организации от юли насам.

"Ние ще избием цялата измет, която вие Западът финансирате. О, разстроен сте, че унищожихме всичките ви структури! Вашите НПО, каквито и да са те, за които плащате."

Повече от 400 осъдени в Беларус от началото на протестите

Повече от 400 осъдени в Беларус от началото на протестите

Най-тежката наложена присъда до момента е 10 г. затвор

Служители на ЕС обвиниха лидера на Беларус в "нечовешки подход в гангстерски стил" за събитията на границата, с фалшивото обещание за лесно влизане в Полша и крайната цел за дестабилизиране на ЕС.

Най-малко 2000 мигранти, главно от Близкия изток, бяха блокирани в лагери до границата на Беларус с Полша, докато в крайна сметка бяха преместени тази седмица в логистичен склад наблизо.

Приблизително 5000 мигранти остават в Беларус, въпреки че стотици отлетяха обратно в кюрдския Северен Ирак в четвъртък.

Германия: ЕС ще прехвърли нерегистрирани мигранти в техните страни

Германия: ЕС ще прехвърли нерегистрирани мигранти в техните страни

Всички пристигащи в ЕС трябва да са предварително регистрирани