Полша обвини Беларус, че е превозила стотици мигранти обратно до границата и ги е принудила да се опитат да преминат нелегално, само часове след разчистването на лагерите на границата, предаде "Ройтерс".

Обвинението от страна на Полша показва, че очевидната промяна на курса тази седмица от Минск не е разрешила граничната криза, която прерасна в голяма конфронтация Изток-Запад.

Европейските правителства обвиняват Беларус, че докарва със самолети хиляди хора от Близкия изток и ги принуждава да се опитат да пресекат границата нелегално. Смята се, че около 10 мигранти са загинали в мразовитите гори. Беларус отрича да е подклаждал кризата умишлено.

Полша: мигранти все още се опитват да влязат след разчистването на лагерите в Беларус

Полша: мигранти все още се опитват да влязат след разчистването на лагерите в Беларус

Макар и в по-малък брой и по-малки групи

Властите на Беларус разчистиха основните лагери вчера, където хиляди хора се бяха скупчили край полската граница. Стотици иракчани също бяха изпратени у дома с първия полет за репатриране от Минск от месеци.

Но говорителката на полската гранична полиция Анна Михалска обяви, че вчера вечерта властите на Беларус вече са превозвали стотици мигранти обратно и са ги принуждавали да се опитат да преминат по тъмно.

"(Беларусите) докарваха още мигранти до мястото, където имаше насилствен опит за преминаване", уточни Михалска и допълни: "В началото имаше 100 души, но след това от беларуската страна докараха още хора с камиони. След това имаше 500 души."

Полша предупреди: милиони мигранти ще пристигнат в Европа, ако контролът е хлабав

Полша предупреди: милиони мигранти ще пристигнат в Европа, ако контролът е хлабав

Полският премиер не изключвал опасността от война

По-малко хора преминават границата, но някои големи групи могат да бъдат много агресивни, посочи тя на пресконференция. Когато мигрантите са се опитали да преминат границата, беларуските войници са заслепили полските граничари с лазери, уточня тя и добави, че някои мигранти са хвърляли трупи, а четирима граничари са получили леки наранявания.

Мигрантите от лагера бяха отведени вчера в огромен, претъпкан склад, а на журналистите беше разрешено да ги заснемат. Децата са тичали наоколо тази сутрин, а мъжете са играели карти, докато един дундуркал малко дете в скута си.

Правозащитни организации казват, че Полша е изострила хуманитарната криза с твърда линия на границата, изпращайки обратно всеки, който се опита да премине. Полша настоява, че това е необходимо, за да спрат да идват още хора.

Полша: Няма военна заплаха по границата с Беларус

Полша: Няма военна заплаха по границата с Беларус

Кризата заради мигрантския натиск може да продължи месеци или дори години

Президентът на Беларус Александър Лукашенко днес обсъди кризата по телефона със своя съюзник, руския президент Владимир Путин. Те подчертали значението на сътрудничеството между Беларус и ЕС, отбелязаха от Кремъл, който отдавна настоява, че Европа трябвало да разреши кризата директно с Минск.

Европейците избягваха Лукашенко след спорните избори миналата година, но тази седмица протегнаха ръка предпазливо, като германският канцлер Ангела Меркел разговаря с Лукашенко два пъти по телефона.

Полша скочи на Меркел: преките преговори с Лукашенко легитимират режима му

Полша скочи на Меркел: преките преговори с Лукашенко легитимират режима му

А Меркел разговаря и с Путин

Ала вчера Европейската комисия и Германия отхвърлиха предложението, което Минск заяви, че е направил към Меркел, съгласно което страните от ЕС ще приемат 2000 мигранти, а 5000 други, които са се съгласили да се върнат у дома, ще бъдат изпратени обратно. 

САЩ обвиниха Минск, че използва мигрантите като "пионки в опитите си да бъде подривен".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че ситуацията по границите остава дълбоко обезпокоителна.

"Използването от режима на Лукашенко на уязвими хора като средство за оказване на натиск върху други страни е цинично и нечовешко. НАТО е в пълна солидарност с всички засегнати съюзници", увери Столтенберг при посещение в Берлин.

Беларус разчисти мигрантските лагери на границата с ЕС, кризата със Запада се успокоява

Беларус разчисти мигрантските лагери на границата с ЕС, кризата със Запада се успокоява

Били са закарани в склад далеч от границата