Президентът на Полша Анджей Дуда каза в сряда, че няма никаква военна заплаха на източната граница на страната му с Беларус. Дуда добави, че гражданската полиция и граничната охрана на страната му охраняват границата на Европейския съюз (ЕС) от "незаконна миграция", предаде Асошиейтед прес.

Припомняме че по-рано днес Полша предупреди, че кризата на беларуската граница може да продължи месеци или дори години, ден след като полските сили използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да възпрат хвърлящи камъни мигранти.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак уточни, че през нощта е имало още опити за пресичане на границата, в последната ескалация на едномесечното напрежение на източната граница на ЕС.

Полша вдига ограда по границата с Беларус през декември

Полша вдига ограда по границата с Беларус през декември

Конструкцията ще бъде висока 5,5 м и ще включва специални сензори

Хиляди мигранти, главно от Близкия изток, остават на границата в криза, създадена от Беларус, за да се опита да раздели ЕС и да отвърне на санкциите, както смята Западът.

Държавният глава на Беларус Александър Лукашенко и неговият основен съюзник руският президент Владимир Путин отхвърлиха обвиненията и разкритикуваха ЕС, че не приема мигрантите.

Беларус и Русия осъдиха действията, предприети от полските сили вчера, което дойде ден след като ЕС и САЩ заявиха, че разширяват санкциите срещу Беларус заради мигрантската криза.

Лукашенко, който смаза опозицията срещу управлението си за близо три десетилетия на власт, обсъди кризата с германския канцлер Ангела Меркел в понеделник.

Това беше първият му телефонен разговор със западен ръководител, откакто той потисна масовите протести срещу управлението си миналата година.

Френският президент Еманюел Макрон също разговаря с руския си колега Владимир Путин, за да се опита да смекчи кризата.

Съветът на Европа зове: прекратете страданието на границата между Полша и Беларус

Съветът на Европа зове: прекратете страданието на границата между Полша и Беларус

"Трябва да намерим начин за деескалация"

Хуманитарни организации казват, че най-малко 11 мигранти са загинали от двете страни на границата от началото на кризата през лятото и призоваха за хуманитарен отговор на кризата.