Полша предупреди, че кризата на беларуската граница може да продължи месеци или дори години, ден след като полските сили използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да възпрат хвърлящи камъни мигранти, информира "Франс прес".

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак уточни, че през нощта е имало още опити за пресичане на границата, в последната ескалация на едномесечното напрежение на източната граница на ЕС.

Хиляди мигранти, главно от Близкия изток, остават на границата в криза, създадена от Беларус, за да се опита да раздели ЕС и да отвърне на санкциите, както смята Западът.

Полските сили използваха водни оръдия срещу мигранти на границата с Беларус

Полските сили използваха водни оръдия срещу мигранти на границата с Беларус

Те твърдят, че мигрантите са ги замеряли с камъни

Държавният глава на Беларус Александър Лукашенко и неговият основен съюзник руският президент Владимир Путин отхвърлиха обвиненията и разкритикуваха ЕС, че не приема мигрантите.

"Трябва да се подготвим за факта, че ситуацията на полско-беларуската граница няма да бъде разрешена бързо. Трябва да се готвим за месеци или дори години", подчерта Блашчак пред полското радио "Йединка".

Блашчак допълни, че опитите за преминаване на границата са продължили през нощта, като добави, че мигрантите са използвали същия "метод за атакуване на полската граница", какъвто е бил видян вчера на граничния пункт Брузги-Кузница.

"Общественото внимание се фокусира върху случилото се в Кузница, докато по-малки групи мигранти се опитаха да пробият полската граница в други участъци, също през нощта", уточни той.

Русия скастри Полша за използването на сълзотворен газ и водни оръдия срещу мигрантите

Русия скастри Полша за използването на сълзотворен газ и водни оръдия срещу мигрантите

"Поведението на полската страна е абсолютно неприемливо"

Гранична полиция обяви, че е засякла "161 опита за нелегално преминаване" вчера, включително "два насилствени опита за пресичане на границата, регистрирани вечерта".

Полската полиция съобщи, че девет полицаи са били ранени при сблъсъците вчера, заедно с граничар и войник.

Говорител на полицията посочи, че няма пострадали полицаи, които са останали в болница.

Беларус и Русия осъдиха действията, предприети от полските сили вчера, което дойде ден след като ЕС и САЩ заявиха, че разширяват санкциите срещу Беларус заради мигрантската криза.

Полша вдига ограда по границата с Беларус през декември

Полша вдига ограда по границата с Беларус през декември

Конструкцията ще бъде висока 5,5 м и ще включва специални сензори

Западът обвини Беларус в примамване на хиляди мигранти, мнозина от Ирак и Сирия, с обещанието за лесно преминаване в ЕС и след това ги принуждава да останат на границата.

Източните страни членки на ЕС Латвия, Литва и Полша отказаха да приемат мигрантите, оставяйки мнозина блокирани в продължение на седмици в гористите гранични зони между двете страни.

След натиска от страна на ЕС няколко авиокомпании заявиха, че вече ще спрат да превозват потенциални мигранти до Беларус.

Ирак също обяви, че ще започне доброволно репатриране на своите граждани от Беларус тази седмица, а граничната агенция на ЕС "Фронтекс" работи с полските и иракските власти за организиране и на чартърни полети от Полша.

Полша зове за конкретни стъпки от НАТО за разрешаване на кризата с мигрантите от Беларус

Полша зове за конкретни стъпки от НАТО за разрешаване на кризата с мигрантите от Беларус

Полша, Литва и Латвия могат да поискат консултации съгласно член 4 от договора за НАТО

Лукашенко, който смаза опозицията срещу управлението си за близо три десетилетия на власт, обсъди кризата с германския канцлер Ангела Меркел в понеделник.

Това беше първият му телефонен разговор със западен ръководител, откакто той потисна масовите протести срещу управлението си миналата година.

Френският президент Еманюел Макрон също разговаря с руския си колега Владимир Путин, за да се опита да смекчи кризата.

Хуманитарни организации казват, че най-малко 11 мигранти са загинали от двете страни на границата от началото на кризата през лятото и призоваха за хуманитарен отговор на кризата.

Съветът на Европа зове: прекратете страданието на границата между Полша и Беларус

Съветът на Европа зове: прекратете страданието на границата между Полша и Беларус

"Трябва да намерим начин за деескалация"

Посещавайки райони близо до границата от полска страна, комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович настоя вчера, че ситуацията е "изключително опасна".

"Трябва да намерим начин за деескалация, да се уверим, че фокусът наистина е върху спирането на страданието", каза тя пред репортери.

Беларуското здравно министерство съобщи, че е хоспитализирало шестима души, включително четири деца, от лагера Брузги.