Властите на Беларус са разчистили основните лагери, където мигрантите се бяха скупчили на границата с Полша, като това изглежда голямо развитие на криза, която през последните седмици прерасна в конфронтация Изток-Запад, отбелязва "Ройтерс".

Държавната информационна агенция на Беларус "Белта" уточни, че мигрантите, подслонили се в гората, са били закарани в склад в Беларус далеч от границата. Говорител на полската гранична охрана потвърди, че лагерите са били разчистени.

"Тези лагери вече са празни, мигрантите най-вероятно са откарани в транспортно-логистичния център, който е недалеч от ГКПП Брузги", увери полският говорител.

Полша предупреди: милиони мигранти ще пристигнат в Европа, ако контролът е хлабав

Полша предупреди: милиони мигранти ще пристигнат в Европа, ако контролът е хлабав

Полският премиер не изключвал опасността от война

"Нямаше други подобни лагери... но имаше групи, които се появяваха на други места, които се опитваха да преминат границата. Ще видим какво ще се случи в следващите часове... Все още има хора наоколо, но явно се изпразва", допълни той.

Европейските страни обвиняват Беларус, че умишлено е създала кризата, като докарва мигранти от Близкия изток и ги принуждава да се опитат да пресекат нелегално границите с Полша и Литва. Минск отрича да е подклаждала умишлено кризата.

През последните седмици стотици мигранти на нощ се опитваха да преминат границата и се сблъскаха с полските войници на границата. Смята се, че около десетима са загинали в мразовитите гори.

Полша: Няма военна заплаха по границата с Беларус

Полша: Няма военна заплаха по границата с Беларус

Кризата заради мигрантския натиск може да продължи месеци или дори години

Ходът за разчистване на лагерите идва по време на седмица на засилена дипломация. Германският канцлер Ангела Меркел разговаря по телефона два пъти за три дни с беларуския президент Александър Лукашенко, който обикновено е избягван от европейските ръководители.

Беларус обяви по-рано днес, че Лукашенко е предложил на Меркел план за разрешаване на кризата, според който ЕС ще приеме 2000 души, а Минск ще изпрати още 5000 у дома.

Г-7 призова Беларус да сложи край на мигрантската криза

Г-7 призова Беларус да сложи край на мигрантската криза

"Режима незабавно да прекрати своята агресивна и експлоататорска кампания"

Засега няма отговор от ЕС на обявяването на този план. Въпреки това, малко преди да бъде обявен, Европейската комисия заяви, че не може да има преговори с Беларус относно тежкото положение на мигрантите.

По-рано днес стотици иракчани се регистрираха на летището в Минск за полет обратно до Ирак, първият полет за репатриране от този вид от август.

Стотици иракчани хващат самолет от Минск за вкъщи след неуспешни опити да влязат в ЕС

Стотици иракчани хващат самолет от Минск за вкъщи след неуспешни опити да влязат в ЕС

Иракските кюрди съставляват значителен брой от около 4 000 мигранти