Групата на страните от Г-7 осъди това, което нарече "оркестриране на незаконна миграция през границите" на беларуското правителство в четвъртък, тъй като съседна Полша съобщи за нови опити за пресичане на нейната граница, съобщават АП и "Ройтерс".

"Призоваваме режима незабавно да прекрати своята агресивна и експлоататорска кампания, за да предотврати по-нататъшни смъртни случаи и страдания", заявиха външните министри на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и Съединените щати в съвместно изявление.

"На международните организации трябва да бъде осигурен незабавен и безпрепятствен достъп за предоставяне на хуманитарна помощ".

Полша: Няма военна заплаха по границата с Беларус

Полша: Няма военна заплаха по границата с Беларус

Кризата заради мигрантския натиск може да продължи месеци или дори години

Европейските държави обвиняват президента на Беларус Александър Лукашенко, че е принудил хиляди мигранти, предимно от Близкия изток, да пресичат незаконно границата в отмъщение за санкциите на Европейския съюз, наказващи Беларус за репресиите срещу продемократичните протестиращи. Беларус отрече да е организирал събирането на мигранти на границата.

Г-7 заяви в четвъртък, че Беларус се опитва да "отклони вниманието" от своите нарушения на международното право и правата на човека.

В изявлението се изразява солидарност с Полша, както и с други две съседки на Беларус - Литва и Латвия.

Стотици иракчани хващат самолет от Минск за вкъщи след неуспешни опити да влязат в ЕС

Стотици иракчани хващат самолет от Минск за вкъщи след неуспешни опити да влязат в ЕС

Иракските кюрди съставляват значителен брой от около 4 000 мигранти