Полският премиер Матеуш Моравецки предупреди, че Европа ще получи приток от "милиони" мигранти, ако граничната политика остане хлабава, информира ДПА.

В интервю за германския таблоид "Билд" той изтъкна, че не изключвал опасността от война с оглед на развитията на полско-беларуската граница.

"Ако не сме в състояние да задържим хиляди имигранти сега, скоро ще има стотици хиляди, милиони, идващи към Европа", настоя Моравецки.

Полша: Няма военна заплаха по границата с Беларус

Полша: Няма военна заплаха по границата с Беларус

Кризата заради мигрантския натиск може да продължи месеци или дори години

"Ако не пазим и защитаваме решително нашите граници в Европа, стотици милиони от Африка или Близкия изток ще се опитат да дойдат в Европа и особено в Германия", подчерта той.

Моравецки определи ситуацията на границата с Беларус, където хиляди мигранти се опитват да се доберат до еврочленката Полша, като стабилна с нарастващ риск.

Около 900 мигранти на границата с Полша са прекарали нощта на открито за 11-и пореден ден въпреки ниските температури. Те се опитаха да се стоплят с огньове в импровизираните лагери.

Много от тях се оплакаха от затруднения с дишането заради дима от огньовете.

Полша предупреди: мигрантската криза може да продължи с години

Полша предупреди: мигрантската криза може да продължи с години

Западът обвинява Беларус, че примамва хиляди мигранти

Заради заплахата от дъжд беларуските власти искат да подготвят още подслони. Недалеч от границата складовете на логистична компания бяха отворени в понеделник като лагер за спане.

"Беларуските сили провокират все по-директно. Надявам се, че няма да стигнат твърде далеч в процеса", отбеляза Моравецки и предупреди: "Защото ние, поляците, сме решени да защитим границата си с всички средства. Източната граница на Европа, а също и на НАТО."

Междувременно хуманитарната помощ за блокираните мигранти в Беларус се разширява. В лагера за спане е изградена полева кухня, която осигурява на хората топли ястия и напитки. Досега мигрантите понякога оставаха с празни ръце след раздаване на храна.

Според полското министерство на отбраната група от около сто мигранти са се опитали да пробият граничната бариера край село Дубиче Церкиевне снощи, но безуспешно.

Полша арестува 100 мигранти на границата

Полша арестува 100 мигранти на границата

Беларуските сили са повредили оградата от бодлива тел, за да могат мигрантите да влязат в Полша

Моравецки каза, че бил доволен от подкрепата на Германия и други държави от НАТО. Сега може да последва съвместна декларация на Полша, Литва и Латвия.

"Друга стъпка може да бъде активиране на член 4 от Договора за НАТО, който официално посочва нарушаването на техните територии", каза той. Членът предвижда консултации между съюзниците, но все още не и военна помощ.

Моравецки добави, че не е известно какво планират Беларус и Русия.

"Възможно е също така кризата на границата да има за цел само да отклони вниманието от новите военни атаки, които (руският президент Владимир) Путин подготвя в Украйна", коментира той.

Полша вдига ограда по границата с Беларус през декември

Полша вдига ограда по границата с Беларус през декември

Конструкцията ще бъде висока 5,5 м и ще включва специални сензори