Мигранти все още са се опитвали да преминат през нощта от Беларус, макар и в по-малък брой и по-малки групи. Това съобщиха полските власти, ден след като Беларус разчисти основните лагери, където хора от Близкия изток се скупчиха на границата, информира "Ройтерс".

Разчистването на лагерите вчера и първият полет за репатриране в Ирак от месеци изглежда са сигнал за промяна на курса от Минск, който може да помогне за успокояване на кризата, която през последните седмици прерасна в голяма конфронтация между Изтока и Запада.

Беларус разчисти мигрантските лагери на границата с ЕС, кризата със Запада се успокоява

Беларус разчисти мигрантските лагери на границата с ЕС, кризата със Запада се успокоява

Били са закарани в склад далеч от границата

Но ЕС отхвърли предложението на Минск да приеме 2000 мигранти, като даде ясно да се разбере, че спорът все още не е разрешен.

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак отбеляза пред частната телевизия Polsat, че все още има опити за преминаване след разчистването на лагера, но на по-малки групи от преди, когато понякога стотици наведнъж се опитваха да преминат през оградата.

Граничната полиция на Полша уточни в "Туитър", че е имало 250 опита за преминаване през последния ден, наполовина по-малко от предишния ден. Те не уточниха колко са се случили след разчистването на лагерите в четвъртък следобед.

Г-7 призова Беларус да сложи край на мигрантската криза

Г-7 призова Беларус да сложи край на мигрантската криза

"Режима незабавно да прекрати своята агресивна и експлоататорска кампания"

Европейските държави обвиняват Беларус, че умишлено докарва със самолети хиляди мигранти от Близкия изток и ги принуждава да пресичат границата нелегално. Беларус, подкрепен от Русия, отрича да подклажда кризата.

Смята се, че около 10 мигранти са загинали, лагерувайки в гората близо до границата.

Стъпката на Минск да ги премести вчера в гигантски склад, където стотици, включително малки деца, могат да бъдат видени да почиват на матраци, облекчава хуманитарната извънредна ситуация и означава, че те вече не са на открито при мразовити температури. Президентът на Литва Гитанас Науседа увери, че твърдата позиция на ЕС се изплащала.

Европейската комисия и Германия обаче отхвърлиха предложение на Минск, според което страните от ЕС ще приемат 2000 мигранти сега в Беларус, а други 5000 ще бъдат върнати у дома. САЩ обвиниха Минск, че използва мигрантите като "пионки в опитите си да бъде подривен".

Полша скочи на Меркел: преките преговори с Лукашенко легитимират режима му

Полша скочи на Меркел: преките преговори с Лукашенко легитимират режима му

А Меркел разговаря и с Путин