Полският премиер Матеуш Моравецки предупреди да не се водят преки преговори с Беларус относно безпрецедентната мигрантска криза по границата с Полша, изтъквайки, че това ще "легитимира" режима, информира "Франс прес".

Моравецки говори по темата, след като германският канцлер Ангела Меркел се обади на беларуския президент Александър Лукашенко, отбелязвайки първият телефонен разговор на автократа със западен ръководител, откакто той потуши масовите антиправителствени протести миналата година.

Меркел разговаря и с руския президент Владимир Путин.

Беларус: Лукашенко говори с Меркел по телефона

Беларус: Лукашенко говори с Меркел по телефона

Кризата с бежанците е била основна тема

"Трябва да сме наясно с факта, че всякакви преки разговори с Лукашенко го устройват, защото легитимират режима му", настоя Моравецки пред репортери.

Моравецки добави, че е разговарял с Меркел след телефонния ѝ разговор вчера, за да обсъдят отговора на Европейския съюз на кризата на полската граница, при която хиляди мигранти - предимно от Близкия изток - се опитват да влязат в ЕС от Беларус.

"Първо и преди всичко подчертах на канцлера, че всякакви сделки, които могат да се отнасят до Полша и цялата тази ситуация, не трябва да се договарят без наше участие", подчерта полският премиер за телефонния си разговор с Меркел.

"Нищо за нас без нас. Това е ясно и канцлерът го прие", добави той.

Меркел умолява Путин да накара Беларус да спре нехуманната инструментализация на мигрантите

Меркел умолява Путин да накара Беларус да спре нехуманната инструментализация на мигрантите

Путин предложил да се установи обсъждане на проблемите

Западът обвинява Лукашенко в примамване на хиляди мигранти - главно иракски кюрди - към границата като отмъщение за санкциите, наложени на режима му след потушаването на протестите миналата година.

Беларуският автократ и неговият основен съюзник руският президент Владимир Путин отхвърлиха обвиненията и разкритикуваха ЕС, че не приема мигрантите, опитващи се да преминат в Полша.

Членове на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" разкритикуваха дейността на Германия по отношение на намирането на решение на мигрантската криза.

Путин настоя пред Меркел: ЕС трябва да възстанови контактите с Беларус

Путин настоя пред Меркел: ЕС трябва да възстанови контактите с Беларус

Втори телефонен разговор между двамата през последните два дни

Полският президент Анджей Дуда обяви в вчера, че е предал на германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, че Полша трябва да бъде включена във всички решения, вземани относно кризата.

"Ние сме суверенна държава, която има право да решава сама и ще отстояваме това право безкомпромисно", изтъкна Дуда пред репортери.

"Полша няма да признае никакви сделки, договорени без нас", отсече той.

Бившият полски премиер и член на "Право и справедливост" Беата Шидло също разкритикува Меркел, че "говори сама с Минск и Москва".

"Това е поведение, напомнящо за най-лошите моменти в историята, когато страните от Централна Европа бяха третирани като обикновени обекти на политическа търговия. Полша не може да се съгласи с поведението на Германия", написа Шидло в "Туитър".

Беларус разчисти мигрантските лагери на границата с ЕС, кризата със Запада се успокоява

Беларус разчисти мигрантските лагери на границата с ЕС, кризата със Запада се успокоява

Били са закарани в склад далеч от границата