Президентът на Беларус Александър Лукашенко и временно изпълняващият длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел са провели телефонен разговор.

"Лукашенко и Меркел току-що разговаряха по телефона", съобщиха в "Телеграм" близки до президентската пресслужба източници.

ЕС обсъжда нови санкции срещу Беларус

ЕС обсъжда нови санкции срещу Беларус

Заради мигрантската криза

Миналата седмица говорителят на германския кабинет Щефен Зайберт разкри защо Меркел е обсъдила ситуацията в Беларус и кризата с бежанците с руския президент Владимир Путин, а не директно с белоруския президент Александър Лукашенко.

"Според германското правителство руското правителство има известно влияние върху беларуския режим, върху правителството на Беларус. Преговорите с президента Путин са преговори с някой, когото слушат в Минск", каза Щефен Зайберт пред репортери.

В понеделник беларуският президент Александър Лукашенко каза, че страната му ще отвърне на рестрикции от страна на ЕС. По думите му Беларус се опитвала да накара мигрантите, живеещи в палатки по границите ѝ, да се върнат по родните си места, но безуспешно.

Хиляди бежанци пътуваха до Беларус с надеждата да преминат в Европейския съюз, но се оказаха в капана на гористата граница при тежки зимни условия.

Миналия понеделник част от тях се придвижиха към полската граница, като разположиха там лагер и на групи многократно се опитваха да влязат в Полша и Литва.

Лукашенко е обвиняван от ЕС, САЩ и Великобритаания, че организирано транспортира мигранти до страната си, за да ги използва като инструмент срещу блока след последните европейски санкции срещу режима му.