Ситуацията около лагера на мигрантите на границата с Полша умишлено се нажежава, включително с надеждата да се въвлече Русия в този конфликт, коментира президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

"Ясно е, че ситуацията на държавната граница се нажежава и е ясно с каква цел. Ние прекрасно разбираме това. Не случайно те са разделени със запетаи: "Лукашенко е виновен", следван от Путин, "Беларус е виновна", следвана от Русия. Ясно е, че това цели ескалация на напрежението."

Беларуската страна е готова да улесни изпращането на бежанци на границата с Полша в родината им, но те не изразяват желание да се върнат у дома, каза президентът на Беларус.

Лукашенко не иска грешки на границата Полша-Беларус, да не въвлича ядрена Русия

Лукашенко не иска грешки на границата Полша-Беларус, да не въвлича ядрена Русия

Критикува полски танкове по границата и съветва да се учи история къде започват войните в Европа

"Готови сме, както обикновено правехме, да качим всички на самолети, включително и "Белавиа", която ще ги върне у дома. Но тези хора, трябва да кажа, са много упорити: никой не иска да се върне", добави той.

В същото време Лукашенко обяснява, че мигрантите няма къде да се върнат. "Те нямат жилище там, разбират, че няма с какво да хранят децата си. Освен това някои просто се страхуват за живота си, като се връщат", каза той. "Върши се много активна работа в тази посока, за да се убедят хората - моля, върнете се у дома". "Но никой не иска да се върне", каза президентът.

Той каза още, че беларуските власти правят всичко, за да предотвратят натрупването на бежанци на държавната граница. Освен това, според Лукашенко, Беларус е готова да достави мигранти на границата с Полша със самолети на Белавиа до Мюнхен.

Полша зове за конкретни стъпки от НАТО за разрешаване на кризата с мигрантите от Беларус

Полша зове за конкретни стъпки от НАТО за разрешаване на кризата с мигрантите от Беларус

Полша, Литва и Латвия могат да поискат консултации съгласно член 4 от договора за НАТО

Той припомни предложението на Мюнхен да приемат бежанци. "Ако поляците не осигурят хуманитарен коридор, те предотвратяват това, можем да закараме Белавиа до Мюнхен. Какъв е проблемът? Да, ще ги изведем със собствените си самолети и ще ги изпратим до Мюнхен, ако е необходимо".

Лукашенко каза още, че Беларус не иска конфликт на границата, Полша се нуждае от този конфликт. Беларуските власти не блокират доставката на помощ на мигрантите на границата.

Сега в лагера на мигрантите на границата има около 2 хиляди мигранти. Страните от ЕС обвиняват Минск в умишлена ескалация на кризата и призовават за налагане на санкции. Лукашенко заяви, че самите западни страни са виновни за тази ситуация, заради чиито действия хората бягат от войната.

Лукашенко пожела от Русия  ракетите "Искандер"

Лукашенко пожела от Русия ракетите "Искандер"

Те могат да носят ядрени бойни глави