Европейският съюз (ЕС) се подготви да разкрие нови санкции срещу Беларус след първия контакт на високо ниво между Брюксел и Минск от началото на мигрантската криза на източната граница на ЕС, предаде АФП.

След разговор с върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей каза, че санкциите ще бъдат "контрапродуктивни". Борел съобщи, че е говорил с Макей по телефона за "несигурната хуманитарна ситуация" на границата между Полша и Беларус.

НАТО призова Беларус да спре действията по границата на ЕС

НАТО призова Беларус да спре действията по границата на ЕС

Алиансът остава бдителен срещу риска от по-нататъшна ескалация и провокации

"Настоящата ситуация е неприемлива и трябва да спре. Хората не трябва да се използват като оръжие", написа Борел в "Туитър".

Хиляди мигранти от Близкия изток са лагерували на границата между ЕС и Беларус, създавайки противопоставяне между ЕС и САЩ от една страна и Беларус и нейния съюзник Русия, от друга.

Беларуски официални представители казаха, че около 2000 мигранти, сред които бременни жени и деца, живеят в най-големия лагер близо до село Брузги.

Външните министри на ЕС трябва да се срещнат в понеделник в Брюксел, за да разширят санкциите срещу Беларус. Борел каза, че министрите ще одобрят санкции за всеки, който участва в трафика на мигранти, включително авиокомпании, туристически агенции и служители.

"Лукашенко сбърка. Той мислеше, че действайки по този начин ще ни извие ръката и ще ни принуди да отменим санкциите", каза той пред Journal du Dimanche, френски седмичник.

Междувременно полският премиер Матеуш Моравецки призова НАТО да предприеме "конкретни стъпки" за справяне с кризата.

Полша се готви за голяма офанзива на въоръжени мигранти от Беларус тази вечер

Полша се готви за голяма офанзива на въоръжени мигранти от Беларус тази вечер

Беларуски сили давали на мигрантите инструкции, оборудване и оръжия

"Вече не е достатъчно само да изразим загрижеността си публично - това, което са необходими сега, са конкретни стъпки и участието на целия алианс", каза той в интервю за полската информационна агенция PAP.

САЩ съобщиха, че държавният секретар Антъни Блинкън е разговарял с полския си колега Збигнев Рау относно ситуацията. "Действията на режима на Лукашенко заплашват сигурността, сеят разделение и имат за цел да отклонят вниманието от дейността на Русия на границата с Украйна", каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Блинкън предупреди за движението на руски войски близо до Украйна и предупреди Москва срещу инвазия като превземането на Крим преди седем години.