Петият пакет от санкции на ЕС срещу Беларус няма да включва секторни икономически мерки, а само целеви санкции срещу длъжностни лица и служители по сигурността. Освен това може да бъде създаден черен списък на авиокомпании, превозващи мигранти". Това е заявил източник от институциите на ЕС в Брюксел за ТАСС в четвъртък.

Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони потвърди, че сигурността на доставките на газ за страните от ЕС ще бъде включена в първата концепция за отбрана на Брюксел, която ще бъде одобрена през 2022 г.

ЕС няма да позволи на Александър Лукашенко да сплашва със спиране на доставките на газ за Европа през територията на Беларус. Това съобщи в четвъртък еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони на пресконференция в Брюксел.

Полша информира НАТО за ситуацията по границата с Беларус

Полша информира НАТО за ситуацията по границата с Беларус

Съюзниците от НАТО са изцяло солидарни...

Лукашенко каза по-рано, че при разширяване на санкциите на ЕС може да прекъсне транзита на газ за Европа, който минава през газопровода Ямал-Европа.

ЕС обвинява Лукашенко, че е създал ситуацията в отмъщение за по-ранни санкции, след като предприе насилие и репресии спрямо масовите улични протести срещу неговото управление през 2020 г.

Големи групи хора, бягащи от конфликти и бедност в Близкия изток и другаде, започнаха да летят за Минск тази пролет. След това пътуват към границата на членове на ЕС Полша, Литва или Латвия и се опитват да преминат.

Полските власти твърдят, че броят на полетите до Беларус от Близкия изток се е увеличил драстично през последните месеци, като полският премиер призова ЕС да предприеме действия за спиране на потока от авиокомпании, превозващи мигранти до Минск.

Лукашенко предупреждава за оръжия в мигранти на границата Полша-Беларус

Лукашенко предупреждава за оръжия в мигранти на границата Полша-Беларус

Някой иска военна провокация и Лукашенко е наредил да се следи движението на войските на Полша и други страни от НАТО

Повечето мигранти използват туристически агенции в Близкия изток, които си партнират с беларуски компании, за да резервират туристически пакети, които обикновено включват виза, полет и настаняване.

Цената на цялото пътуване варира и може да достигне до около $14 000. През октомври Минск ограничи броя на туристическите агенции в Беларус, на които им е разрешено да доставят туристически покани, а контрабандистите, както и агенциите съобщиха за покачване на цените.